НОВИНИ


Акад. Денков: Нужна е политическа смелост, за да имаме независими магистрати, а не 8 джуджета и фалшиви нотариуси

8 2664 06.03.2024
Акад. Денков: Нужна е политическа смелост, за да имаме независими магистрати, а не 8 джуджета и фалшиви нотариуси
Министър-председателят в оставка акад. Николай Денков БГНЕС

Парламентът гласува оставката на министър-председателя акад. Николай Денков. Точката е първа в дневния ред на Народното събрание и е внесена от парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България".


„Това е оставка, която подавам лично. Предпочитам аз да представя съответните аргументи и някои допълнителни обяснения. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство точно преди 9 месеца заработи”, каза министър-председателят.



Той припомни към какви задачи са се обединили двете формации. Първо - да излъчат стабилно правителство с национален мандат около което да се сформира конституционно мнозинство. Второ – през първите 9 месеца премиер да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър. Като за следващите 9 месеца Мария Габриел да е премиер, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група.

 

„Време е да направим заедно тази решаваща за хората стъпка – да покажем последователност и уважение към гражданите като извървим докрай пътя на реформите, по който поехме преди 9 месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не „8 джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието”. За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси", отбеляза акад. Денков.

 

Ако днес депутатите приемат подадената вчера оставка, договорена в ротацията преди 9 месеца, настоящото правителство ще продължи да работи до избирането на нов състав.

 

Припомняме, че след Национално събрание във вторник ГЕРБ представи свое предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията предлагат след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца.



ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел освен премиер, да продължи да бъде външен министър.

 

На брифинг вчера министър-председателят заяви, че с подаването на оставка спазва обещанието, което е дал при подписването на споразумението с Мария Габриел. 

 

Очаквайте подробности!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама