НОВИНИ


Държавният департамент на САЩ: Виктория Нюланд ще се пенсионира и ще напусне поста си този месец

4 2598 06.03.2024
Държавният департамент на САЩ: Виктория Нюланд ще се пенсионира и ще напусне поста си този месец
Виктория Нюланд БГНЕС

Виктория Нюланд, третият по ранг дипломат на САЩ и чест обект на критики заради ястребовите й възгледи за Русия и действията й в Украйна, ще се пенсионира и ще напусне поста си този месец, информира Държавният департамент на САЩ.


Нюланд - кариерен служител в дипломатическата служба, която беше помощник държавен секретар за Европа по време на администрацията на Обама, но се пенсионира след избирането на Доналд Тръмп за държавен глава, се завърна в правителството като заместник държавен секретар по политическите въпроси в администрацията на Байдън.



Тя искаше да наследи Уенди Шърман като заместник държавен секретар и изпълняваше длъжността на заместник след пенсионирането на Шърман преди седем месеца, но загуби вътрешната кадрова битка в администрацията, след като американският лидер Байдън номинира Кърт Кембъл за поста. Кембъл встъпи в длъжност миналия месец.
 

Нюланд е работила в посолството на САЩ в Москва през размирните 90-те години на миналия век и е била в града по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин.
 

След това тя стана посланик на САЩ в НАТО, преди да бъде назначена за говорител на Държавния департамент при бившия министър Хилари Родъм Клинтън по време на първия мандат на президента Обама.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама