НОВИНИ


Украйна скъса договора за доставка на руски газ в Европа

8 24484 06.03.2024
Украйна скъса договора за доставка на руски газ в Европа
Украйна

Европейският съюз и Украйна по-рано заявиха, че няма да предоговарят съществуващия договор, който позволява на руския природен газ да продължи да преминава през Украйна


Най-високопоставеният представител на Украйна в областта на енергетиката изключи възможността за сключване на търговски споразумения, които да позволят на руския природен газ да продължи да преминава през страната след изтичането на срока на действащата транзитна сделка в края на годината.

 

Европейският съюз и Украйна по-рано заявиха, че няма да предоговарят съществуващия договор, но някои участници на пазара са оптимистично настроени относно възможността за частни сделки за вкарване на гориво в търговския блок.

 

Във вторник министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко като че ли се отказа от тази възможност.

 

"Не виждам такава възможност", каза той в интервю в Международната агенция за атомна енергия във Виена. "На масата няма никакви възможни решения."

 

След инвазията си Русия спря по-голямата част от доставките си по тръбопроводите за Европа, но някои потоци продължават да преминават през Украйна с по-ниски от договорените обеми. Тези доставки покриват по-голямата част от търсенето в страни като Австрия, Унгария и Словакия.

 

Фючърсите на газ за първото тримесечие на 2025 г. поевтиняха с около 15% от началото на годината, което показва увереност, че ще има механизъм, който да позволи продължаването на потоците след изтичането на споразумението.

 

"Готови сме да спрем това", каза Галушченко. "Ако някой каже, че това е критичен въпрос за оцеляването през зимата, че това е въпрос на сигурност на доставките, това е една ситуация", добави той. "Но аз не виждам такава ситуация."


Австрия увеличава зависимостта си от руски газ през 2023 г./Делът на импорт на руски газ в страната надхвърли 90% през някои месеци

Преди войната руският газов гигант ПАО "Газпром" изнасяше около 177 млрд. куб. м годишно по няколко тръбопровода до ключови пазари в Европа и Турция и загубата на украинския транзитен маршрут щеше да има слабо въздействие. При затварянето на повечето други маршрути доставките през Украйна представляваха близо 30% от регионалния износ на Газпром и около половината от всички потоци към европейските държави, писаха миналата година анализаторите на Sinara Bank.

 

Руският газ все още постъпва в ЕС през Турция и е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за Западна Европа след САЩ. Представителите на ЕС са категорични, че блокът трябва да намали зависимостта си от Москва по отношение на газа, макар че се спряха на санкции.

Изобилните руски доставки през миналата година позволиха на Австрия, един от най-старите клиенти на Газпром в Западна Европа, да увеличи потреблението. OMV AG, държавният енергиен гигант на страната, има дългосрочен руски договор за доставка до 2040 г., който го задължава да купува газ, достигащ до австрийската граница. През декември това означаваше, че Газпром покрива 98% от нуждите на страната.

 

Вместо да продължи да купува руски газ, Галушченко призова повече европейски страни да съхраняват гориво в огромните резервоари на Украйна. Той заяви, че страната му може да предложи 15 милиарда кубически метра за съхранение на газ, което надхвърля 14-те милиарда кубически метра руско гориво, преминало през Украйна миналата година.

 

"Мисля, че това е справедливо", каза Галушченко. "Не казвайте, че не можем да живеем без руски газ."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама