НОВИНИ


Владислав Панев, ПП-ДБ: България няма нужда от нови избори, трябва да се разберем за кабинет, регулатори, реформи на службите

7 2287 07.03.2024
Владислав Панев, ПП-ДБ: България няма нужда от нови избори, трябва да се разберем за кабинет, регулатори, реформи на службите
Владислав Панев

България няма нужда от нови избори, подчерта в студиото на "Денят започва" депутатът от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" Владислав Панев.


Във връзка с критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за прибързаната оставка на акад. Николай Денков, Панев коментира:

"Тази оставка беше свързана със споразумението за ротацията. На деветия месец акад. Денков трябваше да подаде оставка, което той и направи. Оттук нататък чакаме президента да обяви графика за консултации и след това за връчване на мандати. Не виждам какво може повече да се протака. Ако не можем да се разберем за 10 дни, няма да можем да се разберем и за 2 месеца", подчерта депутатът.

 

Според него, е важно съдържанието на споразумението, което би могло да се подпише между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а не формата.

"Девет месеца парламентарното мнозинство функционира що годе нормално, направиха се доста реформи и предстоят още такива. Има положена основа. Предстоят много интензивни, тежки преговори за това какво ще прави изпълнителната и законодателната власт. Между другото цяла Европа се намира в доста сериозна икономическа ситуация и това е изключително предизвикателство, включително пред икономиката на България. Икономиката на страната вероятно няма да бъде в по-добра среда през 2024 г., отколкото беше през 2023 г."

 

Попитан за това кой ще заеме поста на външен министър, Панев отговори: "Приемането на конкретни имена ще бъде в края на преговорите, преди това е важно да уточним реформите. Ако не се разберем за действията на кабинета и законодателната власт, за максимално чиста процедура за избор на регулатори, за промени и реформи в службите, по промени в ключови закони, които касаят либерализирането на пазара, то въобще няма да стигнем до имена на министри. Важно е регулаторите да се превърнат не в бухалки, а в арбитър."

 

По думите на депутата антикорупционната комисия би могла да бъде много по-добра, отколкото е била до сега.

 

"Не всяка партия да си избере член и един вид застраховка в комисията, а да изберем хора, които ще си свършат професионално работата."

 

Във връзка с ниското доверие на гражданите към парламента - едва 7% според проучване на "Алфа рисърч", Панев заяви: "Има сериозно обяснение за това, правителството е изключително непопулярно, включително сред избирателите на партиите, които са от парламентарното мнозинство. Единственият начин на повишаване на доверието на гражданите е избор на едни читави регулатори, включително на антикорупционната комисия. Страната няма нужда от нови избори. Готови сме да отнесем още бой, ако това ще бъде причина и катализатор за нови реформи в положителна посока за страната."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама