НОВИНИ


Заседание №5 на СОС започна със схватка за коледната украса

1 3859 07.03.2024
Заседание №5 на СОС започна със схватка за коледната украса
личен архив

Заседание №5 на СОС започна след като бе събран кворум. Общинските съветници имат 36 точки в дневния ред. Според Карлос Контрера от ВМРО дневният им ред е "миш-маш и салата".


"Едни доклади, внесени вчера се гледат, други не се пускат към комисиите, а са внесени декември месец", заяви той. По думите му не вижда логика как дадени доклади отлежават и ще "втасат" на трупчета, а други, внеси онзи ден - се разглеждат.

 

Председателят на СОС Цветомир Петров заяви, че някои доклади са по-приоритетни, защото изтичат срокове по тях. "Уверявам ви, че всички доклади ще бъдат рапределени и разгледани в комисиите скоро", каза той.

 

Общинският съветник от ГЕРБ Мирослав Боршош и Борис Бонев от ПП-ДБ-СС влязоха в кратка схватка за коледната украса в София. Иван Такев от БСП взе думата и им каза, че стават смешни с дискусията си за коледна украса в началото на март месец. "Дайте да се стегнем и да работим, три месеца не сме го правили", каза още той.

 

Над 30 точки са включени в дневния ред на днешното пето редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС). Дневният ред е публикуван на сайта на Столичната община и включва 36 точки, както и пет допълнителни.  

 

Първите три доклада, които общинските съветници ще обсъдят, са на кмета на София Васил Терзиев. Първият е относно даване на съгласие да се удължи през 2024 и 2025 г. изпълнението от районни администрации на проектните дейности по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г. „Топъл обяд“, която е съфинансирана от Европейския социален фонд. 

 

Вторият доклад на кмета е относно одобряване на решение за прекратяване на процедура за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на балнеолечебен и СПА център, включващ Централна минерална баня „Банкя“, а третият е за одобряване на годишния финансов и технически отчет на Програма „Зелена София” за 2023 г.

 

Общинските съветници ще обсъдят и доклади на заместник-кмета по социалните дейности Надежда Бачева, зам.-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев, както и на зам.-кмета по култура, образование, спорт и младежки дейности​​ Яна Генова. 

Столичният общински съвет ще разгледа и няколко предложения на председателя Цветомир Петров относно промени в съставите на структури, създадени с решения на Съвета. Става въпрос за премени в Управителния съвет на Фондация „София – Европейска столица на спорта“, „Асоциацията за развитие на София“, както и на Общинския съвет по наркотични вещества. Промени ще има в състава на Съвета по Програмата на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Ще бъде гласуван нов председател и УС и за Съвета по безопасност на движението на децата в София, който осъществява общинска политика за опазване здравето и живота на децата като участници в пътното движение.

 

Миналата седмица по инициатива на председателя на Столичния общински съвет Цветомир Петров беше свикано извънредно заседание на СОС. В него общинските съветници разгледаха и приеха три доклада за проекти по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, подобряване на системата на Зоологическата градина, както и за това Столичната община да има възможност да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програма „Техническа помощ“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама