НОВИНИ


Делегацията на Хамас напусна Кайро, преговорите за спиране на огъня ще бъдат възобновени идната седмица

1 2552 07.03.2024
Делегацията на Хамас напусна Кайро, преговорите за спиране на огъня ще бъдат възобновени идната седмица
БГНЕС

Делегацията на Хамас, която от неделя е в Египет за преговори за прекратяване на огъня в ивицата Газа, днес е "напуснала Кайро", съобщава проправителствената египетска медия "Ал Кахера нюз", цитирайки високопоставен служител, информира Франс прес.


Същият източник твърди, че преговорите между представители на Хамас, Египет, Катар и САЩ "ще бъдат възобновени следващата седмица", по време на свещения за мюсюлманите месец рамазан, с цел постигане на спиране на огъня във войната, инспирирана от бруталната атака на радикалното движение на израелска територия на 7 октомври.

 

Хамас ще продължи преговорите за преустановяване на огъня в Газа, докато не бъде постигнато споразумение с Израел, се посочва в изявление на палестинската групировка, а официален представител на движението обвини Израел за липсата на напредък, отбелязва Ройтерс.



"Делегация на Хамас напусна Кайро тази сутрин за консултации с ръководството на движението, като преговорите и усилията продължават с цел спиране на агресията, връщане на разселените лица и доставка на помощи за нашия народ", се казва още в изявлението на Хамас.

 

Преговарящите от Хамас, Катар и Египет, но не и от Израел, се опитаха тази седмица да осигурят 40-дневно прекратяване на огъня, навреме за мюсюлманския свещен месец на пости рамазан, който започва в началото на следващата седмица.



Условията на сделката за Газа, представена на Хамас, предвиждат групировката да освободи част от заложниците, които все още държи след нападението от 7 октомври. Палестинските затворници, държани в Израел, също трябва да бъдат освободени.

 

Хамас обеща да продължи преговорите в Кайро, но официални представители на палестинското формирование коментираха, че преди освобождаването на заложниците трябва да бъде постигнато прекратяване на огъня, израелските сили трябва да напуснат Газа и всички жители на Газа трябва да могат да се върнат по домовете, от които са избягали.



По-рано източниците на Ройтерс наблегнаха на обстоятелството, че Израел проявява сдържаност на преговорите в Кайро, защото Хамас отказва да предостави списък на заложниците, които все още са живи. Хамас твърди, че това е невъзможно без прекратяване на огъня, тъй като заложниците са разпръснати из цялата военна зона.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама