НОВИНИ


Росен Костурков, ПП-ДБ: Отправихме покана към ГЕРБ за днес, за да не губим време

1 2477 08.03.2024
Росен Костурков, ПП-ДБ: Отправихме покана към ГЕРБ за днес, за да не губим време
скрийншот

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще започнат утре, съобщи в "Денят започва" депутатът от ПП Росен Костурков. "Отправихме покана към ГЕРБ за днес, за да не губим време, но колегите от ГЕРБ може би по технически причини и отсъствието на Бойко Борисов и Мария Габриел решиха, че събота е по-подходящ ден", посочи той.


Припомняме, че двете основни политически коалиции, които излъчиха кабинета „Денков-Габриел“, продължават да си разменят критики. В същото време и двете сили демонстрират желанието за диалог и отправиха покани за преговори: ПП-ДБ поканиха ГЕРБ-СДС на 8 март, а в отговор ГЕРБ-СДС предложи разговорите да стартират на 9 март от 10 часа в сградата на парламента.

 

Премиерът в оставка акад. Николай Денков по същото време беше на посещение в ядрената електроцентрала в Козлодуй. Той подчерта, че неговото желание е било преговорите да се състоят още преди 6 март.

 

Денков предупреди, че навсякъде администрацията силно е забавила работата си. „Спряха дейностите с назначаването на хората в регулаторите и КПКОНПИ, така че всякакви упреци нямат отношение към нашето желание тези процеси да се ускорят, не можем да чакаме повече с толкова важни неща, като промяната в съдебната система, антикорупционната комисия“, каза той и добави, че очакванията на хората са да има справедливост.

 

Акад. Денков изрази надежда, че утре всички ще седнат на масата на преговорите. „Не приемам никакви упреци. Апелът ми към всички е да спрат да критикуват и да седнем на масата на преговорите. Всякакви други приказки са излишни. Винаги сме казвали, че ротацията трябва да се случи. Тези внушения, че някой е искал избори от наша страна, са абсолютно неоснователни“, подчерта той и се съгласи с думите на Борисов, че не трябва да има премиери послушковци.

 

Малко по-късно в следобедните часове на кратък брифинг в НС съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отправи покана към ГЕРБ-СДС за стартиране на така очакваните разговори.





„Каним Мария Габриел, Бойко Борисов и преговорните екипи официално на преговори в удобно за тях време утре, 8 март, в Народното събрание“, каза той, държейки поканите в ръце.

 

Петков подчерта, че за партията му и ДБ влизането в еврозоната е огромен приоритет, и смяната на финансовия министър Асен Василев месеци преди това е абсурдна идея.

 

В отговор на получената от ПП покана, от ГЕРБ предложиха преговорите да започнат на 9 март, в 10.00 ч. в зала 232 на Народното събрание.

 

„Преговорният екип в състав - Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян заявява, че основните принципи и приоритети на управление са заложени, както в нашите работни проекти, така и във Вашия меморандум“, заявиха от ГЕРБ.

 

Едва след постигането на съгласие по споразумението и механизма на управление, можем да продължим съвместно по изработването на законодателната и управленска програми, добавят от партията на Борисов.

 

Президентът Румен Радев обяви графика за консултации с представителите на парламентарно представените партии в 49 НС.

 

На 11 март държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. На следващия ден той ще разговаря и с „Възраждане“, БСП и ИТН.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама