НОВИНИ


Петър Чолаков: Само нов политически проект може да промени изборния резултат

5 2468 08.03.2024
Петър Чолаков: Само нов политически проект може да промени изборния резултат
Петър Чолаков

Електоралната социология към момента сочи, че ако сега се проведат избори, резултатът няма да е по-различен. 19% за ПП-ДБ, 13% Възраждане, 23% за ГЕРБ-СДС, към 10% за БСП и толкова за ДПС и около 5% за ИТН. Това сочат данните на Алфа рисърч въз основа на хората, които са изразили готовност да гласуват, ако има избори. Така че от гледна точка на електоралния интерес, няма смисъл от предсрочни парламентарни избори сега. Това коментира пред Нова нюз Петър Чолаков.


 От  гледна точка на външнополитическия фактор има интерес да се запази евроатлантичедско правителство. От вътрешнополитическа гледна точка също има интерес от страна на политическите сили да си останат така. Така че до последния момент ще има драма, но вероятно ротацията ще се случи, дпълниполитологът.

 

Днес бяха изнесени още едни данни на друга социологическа агенция, които са общо взето сходни с цитираните. Но аз не бих се наела да казвам какво ще се случи на избори не за друго, а защото всички знаем, че изхода от тези преговори няма как да няма електорален ефект. Убедена съм, че ако тези преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС приключат с неуспех, ще има някакъв вид размествания, както по отношение на двете договарящи се страни, така и по отношение на опозицията в парламента. За мен единственият разумен изход е да се осъществи ротацията. Но тук искам да кажа, че двете страни се държат по един не особено коректен начин. коментира проф. Румяна Коларова.


Детайлите не са интересни, по-важна е общата картини. Какви министри, образование, здравеопазване. Какво му казали на Денков, как му се накарали. Това са дребнотемия. Има нещо друго, което може да промени политическия пейзаж и то се спомена и не е спекулативно. Електоралната картина може да се промени само при появата на нови политически субекти, коментира Чолаков .


Данните показват, че президентът има някакъв баланс на доверието. Интересно е, ако се появи един такъв политическия проект като "3 март". Никой не може да каже какво точно ще се случи. Моментът не е лош за това, посочи той.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама