НОВИНИ


Проф. Екатерина Михайлова: Сигурно няма да доживея новия Наказателен кодекс

8 2827 08.03.2024
Проф. Екатерина Михайлова: Сигурно няма да доживея новия Наказателен кодекс
Екатерина Михайлова

„Очакваме вследствие на конституционните промени да се предприемат действия, които да направят доверие към съдебната власт, а и да се случат важни неща, които не се случват години наред – веднъж да се изберат хора, на които имаме доверие, но нека се направи една нова наказателна стратегия. Сигурно няма да доживея новия Наказателен кодекс.“ Това бе коментарът и за конституционните промени.


„Не можем да разчитаме на завареното в структурата на съдебната власт, парламентарната комисия трябва да влезе със сила, да се събере информация, в която след това органите на разследване и съдебната власт да не търсят пукнатини“, допълни още тя.

 

Тя коментира и надцакването на двете коалиции: Логиката в поведението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е особено голяма. Ако има логика, това е, че в момента се опитват да се позиционират и в следващото управление да получат по-стабилни позиции. Логиката е трудно обяснима. Това заяви проф. Екатерина Михайлова, юрист преподавател по конституционно право, бивш депутат и бивш заместник-председател на Народното събрание, в ефира на бТВ.

 

„Не трябва да се концентрира разговорът в това колко към колко да се разделят порциите в регулаторите. Смисълът е да има механизми за излъчване на кандидатури, но да няма ограничения – напротив, да има хора, излъчени и от опозицията, за да се контролира този процес. Това е проблем и на опозицията – нека и тя се намеси. От друга страна, управляващите партии трябва да търсят баланс“, категорична е тя.

 

Според нея силата на политиците, особено тези вдясно, винаги е била да намерят решения и в трудна ситуация, дори да не изглежда добре отвън: „В името на това да се правят реформи може да правиш подобни действия. Големите цели пред България и войните около нас са достатъчно голямо оправдание да се търси съгласие и с тези, които не са ни особено симпатични. Очаквам повече от тези, на които като идея им симпатизирам – десницата в случая.“

 

„Хитрините и заиграванията ги има в политиката. Въпросът е да не се губят посоката и големите цели, както и умението да извеждат тези големи цели напред, а не да падат на нивото на този махленски дебат. Емоциите да си ги показват вкъщи, няма нужда да ги гледам през телевизора. Въпросът е страната да върви напред, да има реформи“, смята още проф. Михайлова.

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама