НОВИНИ


Таско Ерменков: ГЕРБ докара руснаците да строят „Турски поток“, оскъпявайки проекта на гърба на българския народ

8 3136 09.03.2024
Таско Ерменков: ГЕРБ докара руснаците да строят „Турски поток“, оскъпявайки проекта на гърба на българския народ
Таско Ерменков

„Т.нар. „Турски поток“ снабдява Европа с едно нищожно количество газ, за да можем да говорим, че това е причината, заради която Путин е нападнал Украйна, след като е създал възможност за доставки на газ през България.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков пред БНТ. По неговите думи по-интересна от публикуваната наскоро пътна карта на проекта е истинската история зад това как той се е случил.


„Когато започна да се обсъжда въпроса за т.нар. „Турски поток“, в ГЕРБ се образуваха две крила – условно ще ги нарека ББ и ОА. И тези две крила се сблъскаха за това кой да бъде изпълнител на проекта, в резултат на което в един момент крилото на ОА спечели малко надмощие и определиха фирма „Аркад“, която абсолютно няма как да построи този проект, да бъде победител в т.нар. конкурс. Обаче се оказа, че тя наистина не може и в този случай крилото ББ се включи и успя да вкара руснаците в играта, но тъй като вече имаше проведена процедура, на руснаците им се наложи да купят „Аркад“, така че да няма нов конкурс. В резултат на което, първо, се забави строителството с доста време и второ, значително се оскъпи самият проект“, обясни Ерменков.

Той посочи, че ако навремето „Турски поток“ е трябвало да транзитира през България 64 млрд. куб. м газ годишно и да струва 3 млрд. лв., сегашният е предвиден за 11 млрд. куб. м и струва 2,5 млрд. лв.

„Другото нещо, което също е провал на ГЕРБ и от БСП предупреждавахме, че ще се случи – „Турски поток“ нямаше да ни струва и един лев, щяхме да го плащаме с транзитните такси, а ние платихме 2,5 млрд. лв., които евентуално може би някога ще си получим от транзитните такси, което не е много сигурно. Кучето е заровено не в пътната карта, а в онези дребни игрички, които се правят на гърба на българския народ“, обобщи социалистът.

По неговите думи дали ще се продава „Лукойл“ или не е тема не на българското правителство, а на собственика на „Лукойл“ и дали той ще издържи на натиска, който се оказва върху него.

Според Ерменков либерализацията на пазара на ток ще доведе до повишаване неговата цена. Той прогнозира, че тъй като от 1 юли пазарният механизъм ще бъде водещ, а не както досега КЕВР да определя цената, поскъпването ще бъде с поне 20%.

Според него нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ няма да има. „В момента управляващите повтарят грешките на Царя и НДСВ при стартирането на проекта „Белене“ – абсолютна политическа намеса в процеса по изграждане на мощностите. За съжаление, това ще е поредният провал на това правителство да осигури някаква енергийна сигурност за България“, обясни Таско Ерменков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама