НОВИНИ


Астрономи установиха най-ранната известна "мъртва" галактика с помощта на телескопа "Джеймс Уеб"

2 3045 10.03.2024
Астрономи установиха най-ранната известна
БГНЕС

Астрономи са открили най-ранната известна "мъртва" галактика с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб", съобщи Ройтерс.


Откакто заработи през 2022 г., мощният наследник на ветерана "Хъбъл" разкри множество изненади за това как са изглеждали "нещата" в ранните етапи на Вселената. Сега към тях се прибавя още едно изключително постижение - наблюдения на галактика, която вече е била "мъртва", когато Вселената е била само на 5% от сегашната си възраст.

 

Изследователите информират, че "Джеймс Уеб" е установил галактика, в която образуването на звезди вече е било преустановено преди около 13,1 милиарда години или 700 милиона години след Голeмия взрив, дал началото на Вселената. През годините са открити много "мъртви" галактики, но тази е най-ранната известна."Галактиката изглежда е живяла на скорост и интензивно, след което много бързо е спряла да образува звезди", споделя астрофизикът Тобаяс Лузър от Института по космология "Кавли" към Кембриджския университет, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

 

"През първите няколкостотин милиона години от своята история Вселената е била бурна и активна, с много газ наоколо, който е подхранвал образуването на звезди в галактиките. Това прави откритието особено озадачаващо и интересно", уточнява ученият.Галактиката е сравнително малка, вероятно с около 100 милиона до един милиард звезди. Това я съпоставя с масата на галактиката джудже Малък Магеланов облак, разположена близо до нашия Млечен път, въпреки че тя все още формира нови звезди. След като една галактика спре да образува нови звезди, тя се превръща в нещо като звездно гробище.

 

Специалистите са констатирали, че откритата от телескопа "Джеймс Уеб" галактика е преживяла взрив на звездообразуване в продължение на 30 до 90 милиона години, след което внезапно е спряла. Учените се опитват да разберат каква е причината.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама