НОВИНИ


Поредна нощ Русия тероризира Одеса, където живеят хиляди украински българи

2 2712 11.03.2024
Поредна нощ Русия тероризира Одеса, където живеят хиляди украински българи

Поредна масирана нощна атака с руски дронове в Одеса и Одески район, този път към 02:00 часа през нощта, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".


Повредени са административни сгради и инфраструктурно съоръжение след нощната атака с дронове в Одески район, посочи Олег Кипер.

 

"На място е възникнал пожар, който е потушен своевременно. Ударната вълна е избила стъклата на няколко къщи наоколо, отломките са разрушили стопански сгради. Загинали и ранении няма", информира областният управител.



Нападениетто продължи час и половина. Подразделенията за противовъздушна отбрана са отблъснали няколко вълни на дронове от акваторията на Черно море. Сложните маневри на дроновете между жилищни сгради и индустриални квартали са затруднили работата на противовъздушната отбрана.

 

"Нашите сили на отбраната успяха да свалят 10 дрона  от типа "Шахед-131/136" в небето на Одеса", каза Олег Кипер.

 

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

 

В Одеса и Одеска област 3 март бе обявен за ден на траур. 31-годишната Анна Гайдаржи и 4-месечния ѝ син Тимофей, убити при руски удар с дрон на 2 март в Одеса. Дронът порази жилищен блок. В Одеса тогава загинаха общо дванадесет души. Анна и Тимофей бяха съпругата и сина на бесарабския българин Сергей Гайдаржи.

 

От началото на март досега Русия на практика не прекратява терора си над Одеса, като регулярно обствелва цивилна инфраструктура.

 

ФрогНюз
 
 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама