НОВИНИ


Кметът Терзиев: Над 176 млн. лева за подобряване условията, в които учат и играят децата на София

3 2672 11.03.2024
Кметът Терзиев: Над 176 млн. лева за подобряване условията, в които учат и играят децата на София
Васил Терзиев БГНЕС

София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат, играят, спортуват и се развиват децата, съобщи кметът на София Васил Терзиев на своята Facebook страница.


"Нови 57,9 млн. лева добавяме в София към инвестициите в училища и детски градини, този път по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027 на Министерство на образованието и науката", пише столичният кмет.

 

"Така София започва 2024 г. с над 176 млн. лева за подобряване на условията, в които учат, играят, спортуват и се развиват децата на София", казва той."Равносметката за тази година до момента – към осигурени инвестиции по тази програма имаме още 3,9 млн. лева одобрени по друга програма на Министерството на образованието и науката (МОН) за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки. И към тях добавяме над 115 млн. лв., заложени в капиталовата програма на Столичната община за строеж на нови детски градини, ремонти на училища, детски ясли и градини, възстановяване и ремонти на детски площадки в междублокови пространства и спортни площадки, която очаква гласуване в Столичния общински съвет, като част от Бюджет 2024", отбелязва Терзиев.

 

Той информира, че по последната програма на МОН са одобрени за финансираме 15 проекта на училища и детски градини на обща стойност 57,9 млн. лева. Общо 10 училища, в районите „Витоша“, „Студентски“, „Панчарево“, „Младост“, „Изгрев“, „Възраждане“, „Слатина“ и „Лозенец“, от които шест са общински училища, ще разполагат с 46,9 млн. лева за изграждане на нови учебни корпуси, физкултурни салони, многофункционални зали, библиотеки, информационни центрове и оборудване. Нови 4129 места в София ще помогнат няколко училища в София да преминат към едносменен режим на обучение."С общо 11,1 млн. лева ще разполагат в районите „Витоша“, „Слатина“, „Искър“ и „Младост“, с които ще бъдат осигурени нови 587 места в детски градини и яслени групи", информира кметът. Ще бъдат финансирани пет детски градини - две в район „Слатина“ и по една - в останалите четири района.

 

В 23 училища от 15 района в София ще бъдат вложени други 3,9 млн лева за на изграждане 15 нови открити спортни площадки, в седем училища ще бъдат направени ремонти и едно училище ще направи основен ремонт на физкултурния си салон. Средствата се отпускат по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища на МОН.

 

ФрогНюз
 
 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама