НОВИНИ


Историческа възстановка и официална церемония в Русе в памет на Ангел Кънчев

1 2282 11.03.2024
Историческа възстановка и официална церемония в Русе в памет на Ангел Кънчев

На 18 март /понеделник/ в Русе ще бъде почетена паметта на един от героите на българското Освобождение - Ангел Кънчев. Преди 152 години, на 5 март /по стар стил/ той слага край на живота си на пристанището, заловен от османските власти в опит да премине по комитетски дела в Румъния.


От 10:30 ч. на кея до Понтон №5 русенският клон на Национално дружество „Традиция“ ще представи историческа възстановка на събитията от трагичния ден. След нея присъстващите на събитието ще се отправят към паметника на революционера на бул. „Славянски“.

 

В 11 ч. Община Русе организира официална церемония с отслужване на заупокойна молитва от Русенската Света митрополия и поднасяне на венци и цветя от гражданите. В честването ще се включат Общинският духов оркестър, Мартин Сиромахов от Вокално студио „Слънчеви ноти“ с ръководител д-р Наталия Константинова и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Движението на автомобили в района на паметника ще бъде преустановено между 10:45 и 11:30 часа, като се призовават водачите да освободят мястото от паркирани превозни средства.

 

Желаещите да положат венец следва да го заявят писмено на имейл pr@mayor-ruse.bg.

 

Ангел Кънчев е роден в Трявна и умира едва на 22 години в Русе. Той участва във Втората българска легия в Белград, а през лятото на 1871 г. е назначен от БРЦК за помощник на Васил Левски, с който става близък другар. Изиграва важна роля в  сформирането и дейността на Русенския революционен комитет. Отличен оратор, той държи сказки, изнася беседи в училища, черкви, събира над 1000 народни песни, грижи се и за духовното израстване на българите. На 17 март 1872 г. /5 март по стар стил/ Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е предаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.                                            

 

В Русе има два паметника на революционера - в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама