НОВИНИ


Разбулени тайни: Защо чудовището в Лох Нес не изяде Борисов? Какво ни чака след завъртането?

9 8894 11.03.2024
Разбулени тайни: Защо чудовището в Лох Нес не изяде Борисов? Какво ни чака след завъртането?
Чудовището, което не успя с Бойко...

На разходка с лодка в шотландското езеро излезли американският президент Джо Байдън, френският му колега Еманюел Макрон и Бойко Борисов. Сладката им раздумка била прекъсната от появилото се водно чудовище Неси. То заявило, че ще ги изяде, но им дава благородно шанс да се спасят. Трябва само всеки от тях да хвърли във водата някакъв предмет и ако Неси не го открие, човекът си отива по  живо по здраво. Но ако го намери… да си чете молитвата.


Макрон хвърлил в езерото метален предмет. Чудовището се гмурнало и след секунди се появило с Айфеловата кула на ключодържател. Паднала първата жертва.

Байдън хвърлил към дъното монета от 1 цент. Неси извадило и нея и американецът се простил с живота.

Тогава Борисов извадил нещо кръгличко от джоба си и го метнал сред вълните. Три пъти се гмуркало огромното чудовище, но все не успявало да открие мистериозното нещо. Накрая задъхано попитало:

 

- Такова нещо ми се случва за първи път, човече! Какво беше това?

 

- А, намерих един упсарин, останал кой  знае от кога в анцуга за мачлетата…, - отвърнал скромно нашият.

 

Така се прави. Така се оцелява. Едно просто хапче, но в най-подходящият момент.  

 

Как се връзва това със сегашната ситуация, преговорите и консултациите при президента Радев? Румен Радев, не Неси от Лох Нес, както чувам някой да подсказва…

 

***

Повече от девет месеца думата ротация не напуска речника на политици, политолози и всякакви -ози, коментиращи политиката и властта като част от нея. „Ротация“ се настани нахално в медиите и проникна в черепните кутии поне на 2/3 от българите. С нея се свързваха скандали и компромати, но и обещания за светло бъдеще на държавата и нацията.

 

Може да ви се  стори абсурдно, но досега нито една медия или анализатор не е обяснил що е ротация. Ротация произлиза от латинската дума rotatio “въртене, кръгово движение”, също както rotare “да се въртя, кръжа, въртя”, rota “колело” и от протоиндоевропейската rot - “търкалям се”. Която й форма да изберем приляга точно на това, което се извършваше в правителството, съчленено и обявено като сглобка (съществително със синоними: връзка, муфа, съединение).

 

През въпросните 9 месеца Борисов, който наложи повсеместно путиновия модел на управление: създаване на олигархичен кръг за източване на бюджета, превръщане на прокуратурата и силовите структури в бухалка за разправа с неудобни и недоволни и назначаване на армия от калинки в институциите, готови като благодарност да защитават него, партията и модела Му, оцеля. Дори успя да се възползва от 24-часовия арест, за да се представи като жертва на незаконни действия. Макар голяма част от обществото, включително неговите верни акрани, да бяха наясно, че има за какво да бъде разследван, съден и евентуално осъден.

 

Босът на ГЕРБ хвърляше в мътните води на българската политика по едно разтворимо хапче или съмнителна хранителна добавка и излизаше сух от ситуацията.

 

Размина се и със списъка „Магнитски“, макар дори американски източници да споменаваха, че името му най-често се свързва с корупцията, заради която въобще е създаден въпросният закон. Защото българите, оказали се в санкционния списък, са там, благодарение на него и създадените от него мутро-политико-мафиотски отношения. Понякога, за да спасят бизнеса си или себе си от репресии, хора са принудени да нарушават закони и да затъват в корупционното блато. Други са били шантажирани или пък просто са се възползвали от средата, създадена от управлението Му. А и той, казват, доста се постарал други да го заместят в „домовата книга“ по „Магнитски“… Бойко, дето се вика, ако рече и Неси ще вкара в американските санкции, колко му е. Тръмп  нали му казал, че го подкрепя за Балкански поток, що да не му удари едно рамо и за Неси?

 

Борисов с неговите хапчета успя да оцелее сред американските и брюкселските капани, разплати се чрез Руски поток и 3 милиарда народна пара с кремълския Кашчей Безсмертни, а наведената му главица си остана цяла, дори когато Ердоган въртеше ятагана след опита за преврат, връщайки му несъгласни с режима в Анкара хора, потърсили спасение в България…

 

***

Плановете на Борисов са след ротацията, врътката или въртележката, както предпочитате, да е все още в лодката и да си пие кафето с чудовището. Не се учудвайте, драги наивници, защото бате ви Бойко отгледа българското Неси. Помагаха му усърдно прокурори, ченгета, политици, бизнесмени, бандити и всякакви други „доброволци“, борещи се Цербера на корупцията да не попадне в „Червената книга“.

 

И той е жив. Жив е и Бойко. Всъщност той ще е следващият премиер - в сянка. Освен ако Мария Габриел не се окаже брюкселски агент на прикритие…дай Боже...

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама