НОВИНИ


Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на огъня за Рамазан

2 2629 11.03.2024
Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на огъня за Рамазан
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху БГНЕС

Израел няма да прекрати офанзивата си срещу Хамас, въпреки началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Тел Авив заяви, че уважава свободата на вероизповеданията, но ще реагира на всякакви провокации или ексцесии, съобщиха световните агенции.


Израелският военен министър Йоав Галант отправи предупреждението във видеопослание в Телеграм, в което посочва, че Държавата Израел уважава свободата на молитви в джамията Ал Акса - третото най-свято място на исляма в Източен Ерусалим, и на всички свети места. Но "месецът Рамазан може да бъде и месец на джихад и ние казваме на всички: не ни провокирайте", категоричен бе Галант.

 

Изявлението идва на фона на ескалиращата ситуация в Газа, която доведе и до опасения за сблъсъци в Стария град на Ерусалим. Израел налага рестрикции, особено по отношение на броя и възрастта на поклонниците, които имат достъп до Хълмовия храм - третото най-свято място в исляма и най-свещеното място за последователите на юдаизма.



Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху категорично отхвърли призивите за прекратяване на огъня за Рамазан, като отбеляза, че не вижда никакъв прогрес в преговорите. Той потвърди, че планира да продължи с офанзивата в град Рафах, въпреки предупреждението от американския държавен глава Джо Байдън, че това би било преминаване на "червена линия".

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес отново настоя за примирие в Газа, за освобождаване на заложниците, държани от Хамас, и ликвидиране на пречките за осигуряване на доставката на животоспасяваща помощ в Газа, където, според ООН, една четвърт от населението е на ръба на глада.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама