НОВИНИ


Тръмп обеща да помилва хората, изтърпяващи присъди в затвора за участие в нападението през 2021 г. срещу Капитолия

3 2529 12.03.2024
Тръмп обеща да помилва хората, изтърпяващи присъди в затвора за участие в нападението през 2021 г. срещу Капитолия
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп БГНЕС

Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да помилва хората, изтърпяващи присъди в затвора за участие в нападението през 2021 г. срещу сградата на американския Конгрес във Вашингтон. Той се зарече, че това ще бъде едно от първите му действия, ако бъде преизбран на поста държавен глава. Тръмп отново нарече осъдените на лишаване от свобода за събитията на Капитолия "заложници", съобщи Франс прес.


На 6 януари 2021 г., провокирани от Тръмп и твърденията му за изборни измами, негови симпатизанти извършиха щурм на Капитолия, за да попречат на поемането на властта от демократа Байдън.

 

За 38-те месеца, които изминаха оттогава, са повдигнати обвинения на над 1300 души, по последни данни на американското правосъдно министерство, които бяха огласени миналата седмица. Около 500 души са осъдени на различни срокове затвор.



Бившият стопанин на Белия дом направи коментара си в своята социална мрежа "Трут Соушъл". В публикацията си той обърна внимание на това, че сред първите му действия, ако бъде преизбран, ще бъде и да затвори границата с Мексико.

 

"Първите ми действия като вашия нов президент ще бъдат затваряне на границата (...) и освобождаване на заложниците от 6 януари, които бяха несправедливо хвърлени в затвора!", отбеляза той снощи.

 

Експрезидентът и преди е правил изказвания какво би направил в първия си ден на поста, ако бъде преизбран на изборите тази година. На свое мероприятие през декември той се зарече, че няма да действа като диктатор, ако се върне на власт, но уточни, че обещанието няма да важи за "първия ден" от новия мандат.



Тръмп също така не за пръв път нарича "заложници" привържениците си, които бяха осъдени на затвор за събитията от 6 януари, и не за пръв път настоява да бъдат освободени.

 

През януари, на предизборна проява в Айова, той се обърна към държавния глава Байдън с думите: "Джо, освободи заложниците от 6 януари!"

 

Срещу Тръмп има повдигнати четири обвинения в извършване на престъпление, две от които са свързани с опитите му да обърне резултатите от президентските избори през 2020 г.

 

Припомняме, че вчера унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви след среща с Тръмп, че бившият лидер на САЩ няма да даде пари за подпомагане на Украйна в борбата с Русия, ако отново спечели президентския пост, което провокира разнопосочни реакции в глобален мащаб.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама