НОВИНИ


Фон дер Лайен: ЕК ще препоръча на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина

2 2410 12.03.2024
Фон дер Лайен: ЕК ще препоръча на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен БГНЕС

Европейската комисия ще препоръча на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на реч в Европейския парламент, като изтъкна "впечатляващите стъпки", които Босна е предприела към ЕС, цитира думите й Ройтерс.


През януари Фон дер Лайен отбеляза, че има още работа за вършене. "Трябва да видим напредък, особено приети закони относно основите на присъединяването към ЕС, което означава демокрация и върховенство на закона," уточни тя.



След като властите на Босна миналия септември приеха няколко закона, искани от Брюксел, през декември ЕС обмисли дали да започне преговори за присъединяване с Босна заедно с Украйна и Молдова. Преговорите с балканската страна обаче бяха отложени докато тя постигне нужната степен на съответствие с критериите за членство.

 

Босна и Херцеговина трябва да изпълни 14 приоритета, определени от ЕК през 2019 г., които се съсредоточават предимно върху демокрацията и функционалността на държавата, върховенството на закона, основните права и реформата на публичната администрация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама