НОВИНИ


Президентът на Чехия: Изпращането на войски от НАТО в Украйна не нарушава международното право

2 2273 12.03.2024
Президентът на Чехия: Изпращането на войски от НАТО в Украйна не нарушава международното право
Петр Павел

Войските на НАТО могат да извършват дейности по поддръжка директно на украинска територия, тъй като това няма да наруши никакви международни правила. Това заяви в интервю за Чешката държавна телевизия президентът на страната Петр Павел.


Според него трябва да се прави ясно разграничение между разполагането на бойни части и евентуалното включване на войски в някои "поддържащи" дейности, с които НАТО вече има опит.


"От гледна точка на международното право и на Устава на ООН нищо не би попречило на войски на държави - членки на НАТО, както и на цивилни граждани, например, да помагат в работата в Украйна", подчерта Павел.


Според Павел западните съюзници трябва да имат смелостта да защитят дейността си юридически, "защото подпомагането на обучението и поддръжката на техника в суверенна държава не е участие в бойни действия", обясни чешкият президент.


"Дори и да има тренировъчна мисия на нейна (украинска) територия, това не е нарушение на нито едно международно правило. И от нас зависи каква форма на помощ ще изберем да предоставим на Украйна, стига да останем в рамките на тази граница на небойно участие", каза чешкият президент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама