НОВИНИ


Укринформ: Руските пропагандисти работят за дестабилизиране на Украйна посредством психологически атаки

3 2691 13.03.2024
Укринформ: Руските пропагандисти работят за дестабилизиране на Украйна посредством психологически атаки
БГНЕС

Руските пропагандисти изпълняват активна фаза на операцията за зловредно влияние "Перун", която трябва да достигне своя пик до деня на президентските избори в Русия, съобщи Укринформ, позовавайки се на данни на украинското военно разузнаване.


Операцията е ориентирана към подкопаване на политическата ситуация в Украйна и западните демокрации и създаване на условия за "изпълнение на задачите" на т.нар. специална военна операция. Операция "Перун" се осъществява и във временно окупираните територии на Украйна и в повечето региони на Русия.

 

Разузнавателните средства на Националната гвардия на Русия, действащи на чужда територия, също вземат участие в усилията.



Пропагандистите на Кремъл инструктират шпионите от системата на руската гвардия да работят за компрометирането на украински и проукраински западни политици, като ги обвиняват в корупция и предателство на интересите на Украйна. Те освен това имат за цел да оправдават руската агресия срещу Украйна и да осветляват кризата от гледна точка, благоприятна за Москва. Друга задача е генерирането на дезинформация за предполагаемото "нормализиране на живота" в завзетите от руснаците украински територии. Активът е инструктиран и да формира образа на "украинските нацисти" в руското и европейското медийно пространство и т.н.

 

Според руския наръчник, службите за сигурност на Кремъл се позовават на събитията, които се развиват в Украйна през първата половина на 2024 г., като използват както отдавна установени, така и новоизмислени подвеждащи разкази: за предполагаемия държавен преврат, подготвян в Киев, за отговорността на Украйна за разпалването на военни действия в Донбас, за предполагаемото масово убийство на проруски активисти в Одеса и други, коментират анализаторите на военното разузнаване.



Предвижда се операцията да достигне своя своеобразен връх около деня на президентските избори в Русия.

 

Кремъл възнамерява да приключи с психологическата операция "Перун" до 30 юни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама