НОВИНИ


Социалният министър в оставка: Не е вярно, че предлагаме замразяване на минималната работна заплата

1 2297 13.03.2024
Социалният министър в оставка: Не е вярно, че предлагаме замразяване на минималната работна заплата
Социалният министър в оставка Иванка Шалапатова БГНЕС

Не е вярно, че сме давали предложение за конкретен критерий, който да бъде водещ в определянето на минималната работна заплата, както и не е вярно, че ние предлагаме нейното замразяване. Това каза пред журналисти социалният министър в оставка Иванка Шалапатова в отговор на журналистически въпрос по повод медийно твърдение на председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров.


Шалапатова трябваше да вземе участие в заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика, но заседанието бе отложено поради удължаване на работата на депутатите в пленарната зала. За стабилния социален диалог от Министерството на труда и социалната политика насърчаваме да има договаряне между синдикатите и работодателските организации, уточни тя.

 


Предлагаме да се отчетат всички критерии в директивата за минималните работни заплати в ЕС, каза още Шалапатова. Това е общоевропейски подход - да не се залага само на размера на средната работна заплата, какъвто е механизмът сега, а да се вземат няколко други критерии, които могат да бъдат добра възможност за повишаване на минималната работна заплата. Нашето становище е, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна и спрямо производителността на труда на хората, допълни Шалапатова и припомни опцията за повишаване на дигиталните компетенции на хората повишаване на тяхната конкурентоспособност.

 

България не може да остане дестинация на евтина работна ръка, категорична бе тя. Преди ден в Брюксел обсъждахме какви мерки да предприемем, за да не става така, че млади хора от България да избират други държави само заради по-високата минимална работна заплата там, посочи още министърът.Шалапатова отбеляза освен това, че работна група ще прави симулации как може да се отчита инфлацията и различни икономически фактори, за да може да направи предложение, но засега работата й е в много ранен етап. Ще се консултираме и с други държави кои индикатори и параметри се взимат предвид при формиране на минималната работна заплата, допълни тя. Срокът за пълното транспониране на директивата е ноември, припомни тя.

 

В началото на април предстои работно посещение на представители на Международната организация на труда в България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама