НОВИНИ


Личните лекари няма да са ангажирани да осигуряват достъп на своите пациенти до електронните им здравни досиета

0 26151 13.03.2024
Личните лекари няма да са ангажирани да осигуряват достъп на своите пациенти до електронните им здравни досиета
БГНЕС

Личните лекари няма да са ангажирани да осигуряват достъп на своите пациенти до електронните им здравни досиета. Изключването им от предложените нормативни промени е разпоредено от ресорния министър в оставка Христо Хинков, съобщиха от здравното министерство, няколко часа след като от Българския лекарски съюз се обявиха против предложената допълнителна възможност.


Проектът на министерството предвиждаше възможност хората, които нямат електронен подпис, да влизат в пациентското си досие, като отидат на място при личния си лекар и получат техническо съдействие за сдвояване на мобилния си телефон с досието. 

 

Аналогично съдействие е предвидено и остава в проекта от страна на служители в здравните инспекции и районните каси, както и клоновете на "Информационно обслужване". Предложеното "сдвояване" улеснява гражданите, но не поставя в риск личната им информация, тъй като служителите няма да имат достъп до електронното досие на съответния човек, отбелязаха от ведомството. 

 

По-рано от БЛС коментираха, че при този вариант има опасност от изтичане на чувствителна информация и че е крайно неуместно на личните лекари да се вменяват допълнителни задължения. Това "твърдо нежелание" да съдействат на пациентите е причина за разпореждането на министъра, допълниха от министерството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама