НОВИНИ


Богослов: Патриарх Неофит ще бъде запомнен със своя стил на духовно лидерство

2 2326 14.03.2024
Богослов: Патриарх Неофит ще бъде запомнен със своя стил на духовно лидерство
Богословът доц. Костадин Нушев Стопкадър: БНТ

"Патриарх Неофит ще бъде запомнен със своя стил на духовно лидерство, като показваше необходимостта от сътрудничество, сближаване и помирение."


Това заяви в ефира на БНТ доц. д-р Костадин Нушев, богослов и преподавател в Богословския университет на СУ "Св. Климент Охридски".

 

"Нека отправим нашите молитви заедно с Българската православна църква за душата на патриарх Неофит и да го запомним с достойните дела, с които той показа своето служение на патриаршеския престол, едно отговорно служение в трудни времена", каза още специалистът."Спомняме си как беше избран и интронизиран - тази негова церемония беше едно увенчаване на избора от патриаршеския избирателен събор, но по улиците на София имаше протести, смутни моменти. Така, че огромни надежди бяха концентрирани към неговото служение и неговата личност. Още в първите години на своето служение, той оправда тези надежди. Постепенно обществения престиж, авторитета и рейтинга на БПЦ, според социологическите проучвания, изключително се повиши и много социолози започнаха да говорят за БПЦ като за една от най-престижните институции на фона на други, които бяха в низходяща тенденция в одобрението на гражданите", уточни доц. Нушев.

 

Според него за тези 11 години поради самата личност, диалогичност и ненатрапчивост в стила на поведение и комуникиране, патриарх Неофит успяваше да потушава конфликти и да сближава:"Фигурата на българския патриарх е много важна в такива кризисни моменти за успокояване на определени обществени спорове. Той беше един много добър съветник, консултант. По държавния протокол българският патриарх заема четвърто място в него. Когато правителствата встъпваха в длъжност в Народното събрание, той присъстваше на церемониите, без това да означава някакво натрапване на религиозна институционална форма на отмяна на разделението между църквата и държавата", смята експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама