НОВИНИ


Анализатор: Смъртта на патриарха - финал на битката за контрол на църквата и управление на многомилионна бизнес корпорация

18 65734 14.03.2024
Анализатор: Смъртта на патриарха - финал на битката за контрол на църквата и управление на многомилионна бизнес корпорация
Църковните имоти са многомилионни

Смъртта на патриарх Неофит възвестява, че битката за контрол над Българската православна църква навлиза във финален етап. Става въпрос за управлението на една от най-големите бизнес корпорации в България – БПЦ притежава имоти за стотици милиони, а освен това получава огромни държавни субсидии.


Да напомня данните, огласени неотдавна от в някои медии – след 2020 г. църквата е получавала между 33 и 40 милиона лева годишно от държавата, а за 2024 г. сумата вече е 49 млн. лв. Отделно за последните 5 години в касите на БПЦ са влезли 161 млн. лева, получени от фонд „Земеделие“, което означава, че поповете притежават и хиляди декари ниви.


Очевидно починалият патриарх е бил сравнително порядъчен и въздържан човек, но наследникът му едва ли ще притежава тези качества. Като консервативна закостеняла структура БПЦ естествено няма прозрачна процедура за избор на нов лидер, почти сигурно ще има и някаква политическа намеса, защото е нужна политическа смазка, която да улеснява изтичането на споменатите по-горе милиони от държавния бюджет към църквата. Тук да напомня, че политикът, осигурил щедрата субсидия за БПЦ, е Бойко Борисов, но неговите наследници във властта след 2021 г. въобще не са отворили дума за премахването на това финансиране, което е абсурдно за светска държава, каквато е България. Единственото успокоение е, че в други православни държави привилегиите, субсидиите и политическото влияние на църквата са още по-големи отколкото в нашата страна.
Отделен проблем е, че поради историческите обстоятелства БПЦ е част от семейството на православните църкви, в което лидер е Руската православна църква. Поради това повечето членове на Светия синод на БПЦ гравитират към Кремъл, а както е известно руско-украинският конфликт има и църковно измерение.


Но като цяло перспективите през БПЦ не са мрачни. Ритуалите и хореографията на църквата отдавна са се битовизирали и ще продължат да присъстват в ежедневния живот на хората, макар че вече не са свързани точно с вярата в Бог. А това означава, че ще има нужда от попове.


Пламен Димитров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама