НОВИНИ


Папа Франциск няма намерение да се оттегля от поста си, защото смята, че е в достатъчно добро здраве

2 5462 14.03.2024
Папа Франциск няма намерение да се оттегля от поста си, защото смята, че е в достатъчно добро здраве
Главата на Римокатолическата църква Папа Франциск БГНЕС

Папа Франциск няма намерение да се оттегля от поста си, защото смята, че е в достатъчно добро здраве, за да изпълнява функциите си. Главата на Римокатолическата църква споделя това в нова книга, откъси от която бяха публикувани днес от италианския вестник „Кориере дела сера“, съобщи Ройтерс.


„Това е далечна хипотеза, защото нямам достатъчно сериозни причини, които да ме накарат да се замисля дали да се откажа“, казва папата в книгата "Животът ми - моята лична история на фона на Историята" (Life - la mia storia nella Storia), автобиографична творба, базирана на интервю с него, която се очаква да излезе в Италия на 19 март. 

 

Притесненията за здравето на осемдесет и седем годишният духовен лидер се засилиха, защото той все по-често боледува в последните години. Той използва инвалидна количка или бастун за придвижване и има белодробни проблеми, които ограничават публичните му изяви.



„Слава Богу, радвам се на добро здраве и, ако даде Бог, има много планове, които ми предстоят“, категоричен бе той, наблягайки на обстоятелството, че ще се замисли за оттегляне единствено при „сериозна физическа спънка“.

 

Припомняме, че предшественикът на Франциск Бенедикт Шестнадесети стана първият папа, оттеглил се от поста за последните 600 години, посочвайки тежестта на старата възраст. Той се оттегли през 2013 г. на 85-годишна възраст и живя още 10 години след това.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама