НОВИНИ


170 хил. ни струва изпращането на първите БТР-и за Украйна

8 2289 14.03.2024
170 хил. ни струва изпращането на първите БТР-и за Украйна
БГНЕС

170 хил. струва изпращането на първите БТР-и за Украйна, които вече са пристигнали в страната. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на пресконференция в МО.


Той представи процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като припомни, че на 20 ноември МС одобри споразуменията с Киев. "Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари", каза военният министърът.

 

На 24 януари 2024 г. е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е започнала операцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

Тагарев каза още, че решението дали ще остане на настоящия си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази надежда "който и да е министър на отбраната" да получи парламентарна подкрепа.Тагарев увери, че радарите за изтребителите за F-16 ще пристигнат навреме, като отбеляза, че настоящите модернизирани български системи от съветската епоха също могат да бъдат използвани.

 

Относно придобиването на американските бойни машини "Страйкър", министърът има уверението на ръководството на завода ТЕРЕМ, че всички необходими действия по подготовка на инфраструктурата ще бъдат завършени в срок.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама