ПОЛИТИКА


Президентът отложи връчването на мандата заради кончината на Патриарх Неофит

2 2824 14.03.2024
Президентът отложи връчването на мандата заради кончината на Патриарх Неофит
Румен Радев

Президентът Румен Радев отлага връчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа. Това стана ясно след посещение на държавния глава в Синодалната палата. Преди новината за кончината на Патриарх Неофит държавният глава беше насрочил връчването на проучвателния мандат за утре в 17 часа.


"Кончината на патриарх Неофит е огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ. Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост. В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни и затова отлагам върчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа", заяви Румен Радев.

 

Погребението на Патриарха ще бъде тази събота, поклонението започва в петък

 

Поклонението пред тленните останки на Патриарх Неофит ще започне утре, на 15 март в 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

 

Опелото му ще бъде в събота, 16 март. В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което ще бъде извършено опелото, а след това с литийно шествие тялото му ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено, съобщи митрополит Киприан след извънредното заседание на Светия Синод.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама