ПОЛИТИКА


Евгений Кънев: Само си представете премиерът да каже, че има опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви

10 7266 14.03.2024
Евгений Кънев: Само си представете премиерът да каже, че има опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви
Евгений Кънев

"Мой приятел от Полша ми пише редовно колко сериозно правителството се готви за… война. Само си представете премиерът да каже, че има голяма опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви. Какво късане на ризи от Радев до Копейкин ще настане. Които се готвят с погача да я чакат, както на 9.9.1944 г, за да управляват без конкуренция".


Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Мой приятел от Полша ми пише редовно колко сериозно правителството се готви за… война. Промяна в учебните планове, военна подготовка на младежите, строителство на бомбоубежища. Още предното правителство направи крупни инвестиции в отбрана - последни военни технологии за противоракетни системи, танкове и артилерия. Ужасът от масовите убийства и разрушения през първите седмици от войната в Украйна доведе дори до дебат дали въобще е нужно Полша да чака да бъде нападната и дали да не атакува първа, ако започне подобно струпване на руски войски, както срещу Украйна. Още повече, че топ американски генерал казва на конференция, че дори при задействан чл. 5 от Договора на НАТО, на САЩ ще отнеме поне две седмици преди да могат да реагират. Ако реагират… с Тръмп - президент.





В същия порядък се възприема опасността в Балтика и Скандинавия. От публикуваната справка на германски институт за оказаната военна помощ за Украйна като дял от БВП - точно тези страни са начело.


Защо Северна и Централна Европа толкова по-сериозно се отнасят към руската опасност спрямо Южна Европа?


Основната причина - мисля - е нивото на споделените ценности на демокрацията в съответното общество. Като изключим граничните страни като Полша, Словакия и Балтика - обществата на Север в много по-голяма степен осъзнават драматичната разлика между ценностите на техните и руското общества. Това се отразява съответно в политиката на избраните правителства. Затова са и най-развитите демокрации.


За разлика от тях, Южна Европа сякаш предпочита бърз край на войната за сметка на Украйна и запазване на връзките с Русия. Причините са икономически, идеологически и исторически.


Икономически - всички те зависят енергийно от Русия: огромната танкерна флотилия на Гърция извозва руския петрол; Италия не е решила задоволително проблема с рафинерията на Лукойл в Сицилия; Испания ( и Франция) е най-големия вносител на руски втечнен газ в Европа; Австрия внася 100% руски газ.


Идеологически и исторически - крайнодесните коалиционни партньори в правителството в Италия са близки с Кремъл; левият Санчес в Испания продължава дългата история на испанската левица на близост с Кремъл; Франция и Русия винаги са били съюзници (сега за пръв път това се променя); Гърция винаги е била близка с Русия.





Географски - отдалечената опасност от руска инвазия намалява апетита към обостряне на отношенията с Русия чрез помощ за Украйна.


За чест на България - ние сме сред страните с най-голяма помощ след северните страни и с най-голяма помощ в Югоизточна и Южна Европа. Дотук добре.


Но само си представете премиерът да каже, че има голяма опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви. Какво късане на ризи от Радев до Копейкин ще настане. Които се готвят с погача да я чакат, както на 9.9.1944 г, за да управляват без конкуренция.


Именно липсата на разбиране за опасността за националната сигурност от война с Русия в идните години води до карикатурно присъствие на цялата ни политическа класа (без ПП-ДБ с акцент ДБ) в публичното пространство, която вкупом иска оставката на първия ни военен министър, предупреждаващ за тази опасност. (Апропо, първият, който предупреждава за Русия като опасност бе Велизар Шаламанов през 2014 г).


В огромна тежест на обществото и напълно излишна за бъдещето ни каста.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама