НОВИНИ


"Денят на доброволеца е ден на отговорността". Защо Иван се връща от чужбина, за да защитава Украйна?

4 2816 14.03.2024
Снимката е илюстративна

Днес, 14 март, Украйна отбелязва Деня на доброволеца. Това са хората, които са оставили всичко, което са имали, и са отишли да защитават страната си. Доброволци са не само членовете на доброволческите батальони, но и хората, които доброволно са се присъединили към армията по време на мобилизация. ФрогНюз публикуваме историята на един такъв доброволец - Иван. "Денят на доброволеца е ден на инициативата и отговорността", казва пък командирът на пола "Азов" Денис Прокопенко.


Въздушно командване "Юг" (Повітряне командування "Південь"),

Facebook

 


Иван е военнослужещ от зенитно-ракетната бригада на името на хетман Пилип Орлик на Южното въздушно командване на Украйна.


Новината за пълномащабното нахлуване на Русия го застига в чужбина. Той не може да остане встрани и се завръща в Украйна още на втория ден от войната.


"Не се поколебах нито за секунда. Обадих се на поделението, в което служих през 2014-2019 г., и се включих в редиците му. Имам опит като картечар и гранатометчик. Пътувах и знаех какво ме очаква. Нямаше много време за бойна координация с моите другари, а след това отидохме да държим позициите си на Ивановия мост в Миколаевска област", разказва Иван.


През март 2023 г. Иван се присъединява към консолидирана стрелкова бригада на Военновъздушните сили на Украйна. Той се присъединява към нея като доброволец.


В ожесточените сражения с нашествениците той получава две сътресения на мозъка.





"Близо до Старомайорске на пет метра от мен избухна снаряд, а каската и раницата, която покриваше врата ми, ме спасиха, въпреки че тялото ми беше нарязано. Не останах в болница и седмица по-късно се върнах в действие. Втората контузия беше причинена от врага, който пусна боеприпас от дрон. Той се удари в рамото ми и отскочи на земята, където се взриви. Прекарах три дни на лечение и след това потеглих обратно да се бия", раказва Иван.

 

По-късно боецът участва в обучение в Норвегия, а след това участва в щурма на Кринок в Херсонска област. Заедно с другарите си форсират река Днепър, като принуждават по-многобройните войски на противника да отстъпят. Боецът има най-много спомени оттам.


"Много руски войници избягаха и се скриха от нас. Откривахме ги в десанти, в мазета на сгради. Те седяха и плачеха, че не искат да се бият и да умрат", казва Иван.


В Херсонска област Иван получава третото си тежко раняване, след което е принуден да напусне консолидираното стрелково подразделение. Въпреки това той не напуска армията - продължава да служи като шофьор в подразделение за радиационна, химическа и биологическа защита.


"Войниците са необходими навсякъде за заветната победа. Спомням си, че когато се връщах в Украйна, на границата имаше опашки от момчета - украински доброволци, пътуващи от Европа, за да защитят родината си. Този поток не трябва да спира, Украйна чака защитници!".

 

Денис Прокопенко, командир на полка "Азов",

Facebook

 

 

"Денят на доброволеца е ден на инициативата и отговорността на младия военен елит за решението му да защити националната сигурност и интересите на Украйна.

 

Именно вие, независимо от пола и възрастта си, всеки ден сте начело на историческите събития и се отдавате в борбата за нашата независимост!



Благодарение на вас - смели, истински и верни - ние защитихме Украйна през 2014 и 2022 г. И това ще продължи, докато бие сърцето на украинския доброволец!".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама