НОВИНИ


Горан Благоев: Да се молим за един достоен патриарх, защото този, който се е задал от Пловдив е тежко и горко ни

7 3950 14.03.2024
Горан Благоев: Да се молим за един достоен патриарх, защото този, който се е задал от Пловдив е тежко и горко ни
скрийншот

Патриарх Неофит беше един широко скроен човек с желание за диалог с другите църкви и с католическите включително.


Това каза в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" авторът на единственото интервю на български патриарх, дадено директно в ефир - журналистът и историк Горан Благоев.


"Искам да припомня кои бяха тримата кандидати преди 11 години за български патриарх. Това беше митрополит Неофит - агент “Симеонов”,  Старозагорският митрополит Галактион, известен като агент Мишо и  ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, но има някакви подозрения, че може би няма досие в България, защото е някъде в Москва. Казвам го като хипотеза, но представете си ако този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше в момента български патриарх, какво щеше да се случи", допълни той. 


"Сега не знам дали има опция да стане патриарх, но определено Неофит беше подходящия патриарх, в подходящото време. Друг е въпросът, че очевидно не му стигна времето и силите да свърши много неща, като например да има куража да застане срещу една част от Светия Синод", каза още журналистът и историк.

Според Благоев има един, двама кандидати, които биха били подходящи да заемат поста на новия български патриарх.


"Един от тях е изключително балансиран, човек, който е добре приет, пази дискретен баланс по отношение на руската църква, което не е маловажно и има добри контакти с други поместни църкви. Мисля, че този човек е подходящия, но се опасявам, че понеже не е много в кръговете и няма много шансове". 


"Тук бих искал да призова българския народ да се моли за един достоен патриарх, защото този, който се е задал от Пловдив е тежко и горко ни.  Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се демонстрира пред Светия Синод, защото хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха протеста за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха наистина спонтанно организирани".

 

"От Пловдивската епархия протестът беше под строй, с печатаните на конвейр плакати и всички свещеници от Пловдивската епархия бяха в София. Демонстрацията на този митрополит според мен е много опасна, да не говорим, че той разполага с бизнес влияние, политическо влияние. Мисля, че българската църква не я очаква нищо добро ако нещата тръгнат в посоката, в която той се е втурнал", каза Горан Благоев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама