НОВИНИ


ЕК налива 500 млн. евро в развитието на европейското производство на боеприпаси

1 2504 15.03.2024
ЕК налива 500 млн. евро в развитието на европейското производство на боеприпаси
БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че осигурява 500 милиона евро за развитието на европейското производство на боеприпаси. Очаква се тези средства да послужат за създаването на възможности за производството на два милиона снаряда годишно от следващата година.


В съобщението се посочва, че в бюджета на ЕС са предвидени два милиарда евро в подкрепа на европейската отбрана, включително със съвместни обществени поръчки.

 

Комисията е оценила получените предложения за подкрепа на отбранителното производство и е избрала 31 проекта, свързани с изработката на взривни вещества, снаряди и ракети. Предвижда се проектите да бъдат финансирани с 513 млн. евро от бюджетите на ЕС и на Норвегия. Това финансиране ще привлече допълнителни инвестиции до общо 1,4 милиарда евро, поясняват от ЕК.Уточнява се, че в ЕС от началото на годината има възможност за производството на един милион снаряда 155 мм годишно. Днес комисията предлага да осигури 310 милиона евро за съвместни поръчки на боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана, за замяна на остаряло военно оборудване и за попълване на запасите, изчерпани заради помощта за Украйна.

 

ЕК напомня, че предвиди 1,1 млрд. евро за военни технологични разработки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама