НОВИНИ


Асен Василев категоричен: Нямаме намерение да вдигаме данъците

5 2359 15.03.2024
Асен Василев категоричен: Нямаме намерение да вдигаме данъците
Финансовият министър в оставка Асен Василев БГНЕС

"Международният валутен фонд (МВФ) говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците."


Това заяви финансовият министър в оставка Асен Василев в отговор на въпрос за казаното вчера от ръководителя на мисията на МВФ Жан Франсоа Дофен, която е на посещение у нас, че една от препоръките на мисията към България ще бъде да се възстанови ставката на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 процента.ДДС е върнато на 20-процентната ставка, с изключение на сектора на ресторантьорите, отбеляза Василев и уточни, че това се препоръчва също от Министерството на финансите.

 

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната, допълни финансовият министър в оставка. По думите му по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, каза още Василев.
Той поясни, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, добави министърът.

 

На въпрос от 1 януари 2025 г. или по-късно ще се присъединим към еврозоната, Василев отговори, че това зависи от това кога ще покрием критерия за инфлацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама