НОВИНИ


Нетаняху одобри плановете за военна операция в Рафах, армията се подготвя и за евакуация на цивилните

1 2662 15.03.2024
Нетаняху одобри плановете за военна операция в Рафах, армията се подготвя и за евакуация на цивилните
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху одобри днес плановете за военна операция в Рафах, в южната част на ивицата Газа, съобщи ДПА, като цитира канцеларията на Нетаняху.


Освен за оперативно разполагане, армията се подготвя и за евакуация на цивилното население, се посочва в изявлението.

 

Решението е взето на фона на все по-солидните международни критики към потенциална операция в Рафах, тъй като повече от 1 милион палестинци са намерили убежище в южния град, докато бягат от сраженията в другите части на Газа.

 


Политици и хуманитарни организации настояват Израел да уточни как и къде ще може да се преместят на безопасно място всичките 1,5 милиона души в Рафах, преди да стартира военната операция. 

 

Нетаняху потвърди позицията си, че предложението на радикалното палестинско формирование Хамас за примирие в Газа е "нереалистично".

 

В същото време израелска делегация пътува за Доха след дебат в кабинета за сигурност по отношение на позицията на Израел.



Катар играе ключова роля в преговорите за следващо преустановяване на огъня и освобождаването на заложниците, държани от Хамас, в замяна на палестински затворници.

 

Групировката Хамас отбеляза вчера, че е направила ново предложение, в което се говори за край на сраженията в Газа, доставки на помощи за населението и освобождаването на пленниците от Израел в замяна на освобождаването на палестински затворници от израелски затвори.

 

Въпреки това организацията продължава да призовава за изтегляне на израелските войски от крайбрежния анклав, което Израел отказва да направи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама