НОВИНИ


Блинкън настоя за засилване на международното сътрудничество в борбата срещу процъфтяващия трафик на синтетична дрога

0 2375 15.03.2024
Блинкън настоя за засилване на международното сътрудничество в борбата срещу процъфтяващия трафик на синтетична дрога
Американският държавен секретар Антъни Блинкън БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя за засилване на международното сътрудничество в борбата срещу процъфтяващия трафик на синтетични наркотици, включително на фентанил, който е основният причинител на смъртни случаи от предозиране с опиоиди в САЩ, съобщи Ройтерс.


Блинкън посочи това на годишната среща на Комисията на ООН по наркотичните вещества, която ежегодно включва нови прекурсорни химикали (съставки, използвани за направата на синтетични наркотици) в международни списъци, за да наложи стриктен контрол върху търговията с тях. 

 

"Над 40% от американците познават някой, починал от свръхдоза опиоиди. Синтетичните наркотици сега са основният причинител на смърт сред американците на възраст между 18 и 45 години", алармира държавният секретар на САЩ на срещата във Виена.Въпреки че този проблем може да се проявява в различна степен в отделните държави, "употребата, зависимостта, смъртните случаи от предозиране със синтетични наркотици нарастват бързо във всеки един регион", уточни той.

 

Тази година Комисията на ООН по наркотични вещества, която ще заседава във Виена до края на следващата седмица, дискутира включването на два прекурсора на фентанил към международните списъци със забранени химикали. Въпреки необходимостта от подобни мерки служители на ООН споделят, че това е изгубена битка. "Съществуващата международна система за съставяне на списъци определено е много ефективна дадено вещество да бъде изведено от обсега на наркотрафикантите. За съжаление обаче тя е много слабо ефективна за забавяне на темповете на развитие на производството на незаконни опиоиди", коментира Антонио Мацители, представител на Международния съвет за контрол на наркотиците. "Веднага след като се установи контрол върху едно вещество, на негово място се появява друго", поясни той.

 

"Престъпните групи, които произвеждат тези наркотици, са гъвкави. Когато една държава ограничи производството на синтетичен наркотик или на химическите прекурсори, използвани за производството му, престъпниците бързо намират друго място, където да го произвеждат", смята Блинкън.Държавният секретар на САЩ бе категоричен, че са постигнати и някои успехи благодарение на по-тясното международно сътрудничество и работата с компаниите, управляващи социалните медии за прекъсване на онлайн търговията със синтетични наркотици.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама