НОВИНИ


Президентските избори в САЩ. Кои са ключовите дати?

0 4354 16.03.2024
Президентските избори в САЩ. Кои са ключовите дати?
Джо Байдън и Доналд Тръмп

Президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп ще се изправят един срещу друг на президентските избори през 2024 г., като се очаква това да бъде оспорвана и оспорвана битка.


Ето хронологията на събитията, свързани с изборите на 5 ноември 2024 г., събрана от "Ройтерс".


2024


- 19 март: Демократите и републиканците гласуват на първичните избори, които се провеждат в Аризона, Илинойс, Канзас и Охайо. Републиканците гласуват и във Флорида.





- 23 март: Първичните избори се провеждат в Луизиана. Демократите гласуват на първични избори в Мисури.


- 30 март: Демократите гласуват на първични избори в Северна Дакота.


- 2 април: Първични избори се провеждат в Кънектикът, Ню Йорк, Роуд Айлънд и Уисконсин. Републиканците гласуват и в Делауеър.


- 13 април: Демократите гласуват в състезанията за номинации в Аляска и Уайоминг.


- 20 април: Републиканците гласуват на събранията на Уайоминг.


- 21 април: Републиканците гласуват в първичните избори в Пуерто Рико.


- 23 април: Републиканците и демократите гласуват в първичните избори в Пенсилвания.


- 28 април: Демократите гласуват в първичните избори в Пуерто Рико.


- 7 май: Републиканците и демократите гласуват на първичните избори в Индиана.





- 14 май: Мериленд, Небраска и Западна Вирджиния провеждат първичните си избори.


- 21 май: Републиканците и демократите гласуват на първичните избори в Кентъки и Орегон.


- 23 май: Демократите гласуват на събранията в Айдахо.


- 4 юни: Демократите и републиканците гласуват на първичните избори в Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота. Демократите гласуват и в окръг Колумбия.


- 8 юни: На Гуам и Американските Вирджински острови се провеждат избори за номинации на демократите.


- 15-18 юли: Национален конгрес на Републиканската партия в Милуоки, Уисконсин, на който партията официално избира своя кандидат.


- 19-22 август: Национален конгрес на Демократическата партия в Чикаго, на който партията официално избира своя кандидат.


- 16 септември: Датата, определена от Комисията по президентските дебати за провеждане на първия президентски дебат. Той ще се проведе в Държавния университет на Тексас в Сан Маркос, Тексас.


- 25 септември: Датата, определена за единствения вицепрезидентски дебат, който ще се проведе в Lafayette College в Ийстън, Пенсилвания.


- 1 октомври: Определена е датата на втория президентски дебат, който ще се проведе в Държавния университет на Вирджиния в Питърсбург, Вирджиния.


- 9 октомври: Определена е датата на третия и последен президентски дебат, който ще се проведе в Университета на Юта в Солт Лейк Сити, Юта.





- 5 ноември: Изборен ден


- По-късно през ноември: Резултатът от изборите може да стане известен след няколко дни, особено ако изборите са близки и има възможност за гласуване по пощата.


2025


- 6 януари: Вицепрезидентът председателства преброяването на гласовете на Избирателната колегия на съвместно заседание на Конгреса, обявява резултатите и обявява кой е избран.

 

Преди преброяването на гласовете на 6 януари 2021 г. тогавашният президент Тръмп порица вицепрезидента си Майк Пенс за това, че е отказал да се опита да попречи на Конгреса да удостовери победата на Байдън. В този ден Капитолия на САЩ беше атакувана от бунтовници, а някои хора скандираха "обесете Майк Пенс", докато се опитваха да спрат преброяването. По-късно и двете камари на Конгреса възобновиха работата си и удостовериха победата на Байдън.


Оттогава Конгресът прие Закона за реформата на избирателните списъци и подобряването на президентския преход от 2022 г., който изисква одобрението на една пета от Камарата на представителите и Сената, за да се разгледа оспорване на резултатите на даден щат - много по-висока летва от преди, когато всеки един законодател от всяка камара можеше да предизвика оспорване.





- 20 януари: Провежда се встъпването в длъжност на победителя в изборите и неговия вицепрезидент. На тази церемония победителят официално полага клетва и встъпва в длъжност.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама