НОВИНИ


Нови радари за армията: България започва преговори с френската Thales

4 3064 16.03.2024
Нови радари за армията: България започва преговори с френската Thales
Тодор Тагарев БГНЕС

Процедурата за придобиване на нови трикоординатни радари за Военновъздушните сили (ВВС) ще продължи с преговори между Министерството на отбраната (МО) и класирания на първо място участник - Thales L.A.S. – Франция. Това съобщиха от пресцентъра на МО.


Преговорите ще започнат след предоставяне и одобрение от органите по сигурност на информацията на документите, изискващи се по Закона за защита на класифицираната информация, за провеждане на преговори за сключване на договор. Съгласно условията по процедурата - в случай, че не бъде постигнато съгласие с класирания към момента на първо място участник, процедурата може да продължи с преговори с класирания на второ място участник, поясниха от министерството.От ведомството припомниха, че вчера министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев обяви, че е одобрил доклада на междуведомствената група за разглеждане, анализиране, оценка на подадените оферти и класиране на участниците в поръчката за реализацията на проекта за радарите. В хода на процедурата индикативната цена е намалена с 25%. 

 

"Поради висок обществен интерес" от Министерството на отбраната предоставиха информация за хода на процедурата. От военното ведомство обясниха, че проектът предвижда придобиването седем нови трикоординатни радара. Изпълнението включва придобиване на комуникационни и криптографски устройства и интегриране на хардуерни и софтуерни продукти в системата за командване и управление на ВВС. 

 

През март 2023 г. искане за предложение е изпратено до осем компании, които произвеждат на трикоординатни радари. Това са Elta Systems LTD – Израел, Indra Sistemas S.A. – Испания, Leonardo – Италия, Saab – Швеция, Thales L.A.S. – Франция, Lockheed Martin – САЩ, Northrop Grumman – САЩ и ВАЕ Systems – Великобритания. В отговор на това искане са постъпили пет оферти от компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Elta Systems, Indra Sistemas S.A. и Thales L.A.S. Останалите три компании са декларирали отказ от участие в процедурата, посочиха от министерството.

 

През август миналата година със заповед на министъра на отбраната е назначена междуведомствена работна група за разглеждане на подадените оферти. След отварянето на офертите е констатирано, че те отговарят на изискванията и участниците са допуснати до следващ етап. През ноември миналата година са отворени и ценовите предложения на участниците. До етап оценяване и класиране на офертите са допуснати четири компании, за една компания е констатирано несъответствие с изискванията. На 6 март са изпратени уведомителни писма от Министерството на отбраната до петте компании за резултатите от класирането. Класираният на първо място участник е уведомен, че ще бъде поканен за участие в следващия етап от процедурата, а именно преговори, поясниха още от ведомството.Министърът в оставка Тодор Тагарев информира депутатите за хода на процедурата на заседание на Комисията по отбрана на 28 февруари.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама