НОВИНИ


Гората.бг подарява милиони плодни дръвчета - помощ за пчелите, хората, Земята

0 5268 16.03.2024
Гората.бг подарява милиони плодни дръвчета - помощ за пчелите, хората, Земята
Никола Рахнев, Гората.бг Гората.бг/Facebook

Над 75 000 дръвчета подаряват от Гората.бг днес и утре във Варна, Добрич, Силистра и Шумен. Само във Варна 25 000 плодни, медоносни и паркови фиданки намериха своите стопани. 


Голямата цел на Гората.бг е до 2025 година в България да бъдат засадени общо 5 милиона дървета. До момента те са 3 милиона, каза организаторът Никола Рахнев, предаде БНР.

Всеки можеше да вземе колкото си иска фиданки. Повечето млади дръвчета са 40-130 см. Оптимални са за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра. Сливите, дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи. Ябълките и черешите не са облагородени и следва да се ашладисат.

 

Във Варна се подаряваха кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, облачински вишни, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи и паркови и медоносни липи, акации, явори, люляци, бряст, кестен и др.

 

"Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво!", посочват организаторите в социалните мрежи.

 

Утре ще се подаряват дръвчета в Силистра и Шумен.

 

В Силистра това ще се случва в 09:00 часа в Дунавската градина, до паркинга на сградата на Община Силистра.

 

В Шумен началният час в 14:30 часа, а мястото - до зала Арена Шумен.Остават и още градове, в които ще се подаряват дръвчета. Това са Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Троян и София,

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама