НОВИНИ


Надежда Нейнски: Путин нямаше да стане толкова арогантен и агресивен, ако не смяташе, че Европа е слаба

11 2867 17.03.2024
Надежда Нейнски: Путин нямаше да стане толкова арогантен и агресивен, ако не смяташе, че Европа е слаба
личен архив

България не е скрит съюзник на руския президент Владимир Путин, но има хора у нас, които се надяват на закрила или финансиране от него и това не е тайна за никого.


Това мнение изрази пред Нова телевизия Надежда Нейнски - бивш външен министър.

 

Според нея Путин нямаше да стане толкова арогантен и агресивен, ако той не смяташе, че Европа е слаба. Една от причините за това е, че тя беше зависима от руските доставки на газ.

 

Русия инвестира не само в политици, но и в цели партии, са наблюденията на Нейнски. По думите й целта на Путин е да вземе добри позиции в европарламента чрез различно поставени партии. Евроизборите ще бъдат геополитическо поле и много сериозно изпитание, посочи Нейнски.





Според нея президентските избори в Русия този път имат по-различен смисъл и то е създаването на т.нар. вечен путинизъм. Тези избори искат да покажат, че той е несменяем. Мнозина от руснаците не виждат вече Русия без Путин и смятат, че точно той ще донесе мир, изтъкна Нейнски. По думите й Путин няма претенции режимът му да бъде демократичен.

 

Според нея сериозна геополитическа битка ще се води и при избора на нов патриарх на България. И в този контекст присъствието на Вселенския Патриарх на погребението на Неофит е много тежък удар срещу руската църква, посочи Нейнски.

 

Тя сподели мнението си и относно паметниците в България, построени по времето на социализма. Според нея тяхното място е в музей, като това ще има оздравително значение, тъй като това, което не трябва да се повтаря, трябва да се помни.





"Слава Богу твърде малка част от обществото иска тези музеи", посочи Нейнски. Тя не вижда нищо патриотично в централната част на градовете да има символи на тоталитарния режим. Във всички градове подобни паметници са в центъра. И всички такива паметници са над всичките постройки и се извисяват като езически храмове или фигури, коментира Нейнски. Може би трябва да се води дебат с обществото какво символизират тези паметници и защо не е редно да остават в центъра на градовете, изтъкна бившият външен министър.

 

По отношение на предстоящата евентуална ротация Нейнски смята, че правителство ще има. Въпросът е какво. Съставът на МС ще даде представа за това какво доверие има между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, посочи Нейнски. Според нея преди да приключат преговорите, не трябва да бъдат коментирани пред медиите. Но е категорична - коалиционно споразумение трябва да има, при това за целия мандат. Това щеше да улесни много ротацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама