НОВИНИ


Росен Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

5 2436 18.03.2024
Росен Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна
Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук (вляво) и председателят на Народното събрание Росен Желязков (вдясно) БГНЕС

"Новата вълна от нападения на Русия спрямо Украйна поставя отново на дневен ред въпроса за засилване на натиска на международната общност за изпълнение на поетите от агресора международни задължения." Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук във Виена, съобщиха от НС.


Председателят на българския парламент участва в австрийската столица в Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (EUSDR).

 

"С дълбока тревога следя новините за засилените атаки от страна на Русия в Одеска област през последните дни", алармира Желязков. 
Той изрази искрени съболезнования към близките на загиналите и надежда за бързо възстановяване на ранените от руските въздушни нападения. 

 

"Тревогата ни е още по-голяма, защото това е един от районите, в които живее най-голямата българска диаспора извън пределите на страната ни", каза още председателят на НС.

 

"България решително осъжда безмилостния руски терор с ракети и дронове, отприщен срещу цивилното население на Украйна и критичната ѝ гражданска инфраструктура", допълни Желязков. По думите му Украйна плаща болезнено висока цена в човешки животи, за да защити ценностите на свободата и демокрацията в Европа. 

 

"Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна", категоричен бе той.

 

"Натискът върху Русия да се върне към пълното спазване на международните си задължения трябва да бъде усилван и надграждан с легитимни средства, както и да се продължи борбата с безнаказаността", смята председателят на българския парламент.Според него санкциите остават един от най-мощните инструменти за увеличаване на влиянието върху Русия в отговор на нейната незаконна и неоправдана военна агресия срещу Украйна.

 

Председателят на Народното събрание изтъкна пред своя украински колега своите опасения, че приетите през декември 2023 г. разпоредби на Закона за националните малцинства на Украйна не предвиждат финансиране от държавния бюджет за изучаване на езика на националното малцинство. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама