НОВИНИ


Имената са игра пред публиката - спорът е за регулаторите и съдебната власт. Ще се разберат ли управляващите?

5 2319 18.03.2024
Имената са игра пред публиката - спорът е за регулаторите и съдебната власт. Ще се разберат ли управляващите?

Споразумение и то подробно между ГЕРБ и ПП-ДБ има. Те очевидно от няколко дни преговарят и е ясно, че нещо са писали. И двете страни са съгласни с този документ. Просто никой не иска да го подпише първи. Явно в момента нещо много динамично се случва и въпросът е ще подпишат или няма да подпишат споразумението, което са написали заедно.


Това коментира пред bTV политологът доц. Стойчо Стойчев.

 

В цялата тази история има известен драматизъм. От пресконференциите станаха ясни две неща. ГЕРБ били съгласни на всякакви министри, те искат мир за целия свят и реформа, а от друга страна ПП казват, че нямат проблем с министрите. В споразумението има 3-4 точки, по които със сигурност има разногласия и едното е Закона за съдебната власт. В промените на закона има едни точки, които променят начина на администриране на съдебната власт и те ще разрушат монопола на ДПС в съдебната власт от гледна точка на това, че нарушават влиянието на ДПС, което има в Административен съд, ВСС. Това е много важно, коментира Йово Николов.

 

Втората важна точка са регулаторите. По време на управлението на Бойко Бориосв ние видимо разбрахме как се употребяват регулаторите. Има редица примери, в които ние съвсем ясно можем да проследим влиянието на Борисов върху регулаторите и той как и за какво ги е ползвал. И аз въобще не съм сигурен, че той така доброволно ще предаде властта за ууправлението на тези регулатори. Така че това са много важни детайли, които трябва да бъдат решени. Защото ако това споразумение се подпише, вече Борисов няма как да се върне назад. Ще има посмено споразумение, подписано от Борисов и той после няма как да се отметне. Ето защо министрите не са толкова важни. В имената не е интригата, коментира той.

Имената са игра пред публиката, нищо повече, допълни той.

 

В продължение на тези 9 месеца Бойко Борисов толкова пъти изнасилва ПП-ДБ, че вече настъпи момента, в който те това нещо могат да го спрат, като водят преговори и отстояват своите позиции. Защото реакцията при назначаването на Дасислава Атанасова аз конституционен съдия за привържениците на ПП-ДБ беше меко казано катастрофална. Така че ПП-ДБ не могат да правят повече отстъпки, ако не искат тотално да се обезличат, коментира той.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама