НОВИНИ


Шаламанов: Във възможност за нормализация сме, ще бъде крайно незряло да свеждаме нещата до конкретни имена

6 2408 18.03.2024
Шаламанов: Във възможност за нормализация сме, ще бъде крайно незряло да свеждаме нещата до конкретни имена
БГНЕС

Имаме шанс да получим редовно правителство с ясни приоритети и подписано споразумение, ще бъде крайно незряло да свеждаме нещата отново до конкретни имена.


Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, дългогодишен представител на България в НАТО и бивш служебен министър на отбраната.

 

"Основните правомощия за справяне с въпросите по външна политика и национална сигурност на премиера и ръководения от него Министерски съвет.", уточни той и изказа мнение, че министърът на отбраната трябва да се ползва с подкрепата на парламента.

 

"Иначе се стига до такива ситуации, когато един доказан експерт и специалист в сферата на сигурността е подложен на атаки и натиск от политически опоненти, без да става въпрос за професионалните му качествата и постижения, а за политически решения, които се формират в друга среда". 

"Много ясно беше посочено от доста от участниците в преговорния процес, че трябва да се избягва персонализация. И в никакъв случай такива важни въпроси като подписване на споразумение за пълен мандат и засилване на ангажиментите във важни области като разузнаване, киберсигурност, противодействие на дезинформацията, превъоръжаване и помощ за Украйна не трябва да бъдат свеждани единствено до името на министъра. Това би говорило доста зле за нивото на нашата демокрация", коментира той. 

 

В момента сме във възможност за нормализация, когато управлението се базира на споразумение с перспектива за цял мандат, подчерта Шаламанов и добави:

"Важните решения имат не толкова експертен характер, а на политически ниво, където е важна политическата подкрепа и разбирателството между страните. Нека да изключим личността (на заемащия поста министър на отбраната - б.р.). При ясно споразумение е подкрепа за премиера, който е водещ по отношение на сигурността и отбраната, възможно е да очакваме подобрение. Още повече, че в споразумението се говори за отделен план за действие по отношение на помощта за Украйна, превъоръжаването и пълната интеграция на България в структурите на НАТО. 

 

При такива ангажименти може да очакваме сериозен успех, който не бива да се свързва единствено с името на министъра на отбраната. А да се свързва с обща политическа воля и съгласие това да бъде приоритет. Досега не сме имали такова високо ниво на съгласие по приоритета отбрана, помощ за Украйна и интеграция в НАТО".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама