НОВИНИ


Пловдивският митрополит Николай няма да участва в избора за нов патриарх

10 3063 18.03.2024
Пловдивският митрополит Николай няма да участва в избора за нов патриарх
БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за следващ патриарх, съобщи той в сайта на Пловдивската митрополия.


Като основен аргумент за решението си Николай Пловдивски изтъква, че не може да допусне неприязънта към него, която по думите му е "нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели".

 

Допълва, че "още пред отворения ковчег" на починалия патриарх Неофит са започнали "медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол". Според него едни и същи експерти (в изявлението на Николай думата е поставена в кавички - бел. ред.) по църковните въпроси, измежду които по думите му са бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 г. са били "обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия Патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български Патриарх".

 

Припомняме, че митрополит Николай не веднъж е бил спряган като лице на проруските движения в Българската православна църква.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама