НОВИНИ


Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

3 2302 19.03.2024
Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война
БГНЕС

„Ако Европа иска да съществува в мир, тя трябва да премине към режим на военна икономика и да засили значително отбранителните си способности пред заплахата, която представлява Русия“.


Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в статия, публикувана в няколко европейски вестника, съобщи „Киев Индипендънт“.


Мишел твърди, че подкрепата на САЩ вече не може да се приема за даденост и че страните от ЕС трябва да поемат отговорност за собствената си сигурност, тъй като се борят с най-голямото предизвикателство пред сигурността след Втората световна война.

 

"Ако не получим правилния отговор на ЕС и не окажем достатъчна подкрепа на Украйна, за да спре Русия, ние сме следващите. Затова трябва да сме готови за отбрана и да преминем към режим на военна икономика"", написа той.

"Русия е сериозна военна заплаха за нашия европейски континент и за глобалната сигурност. Ако не получим правилния отговор на ЕС и не дадем на Украйна достатъчно подкрепа, за да спре Русия, ние сме следващите", добави той.


"Ако искаме мир, трябва да се подготвим за война", написа още председателят на Европейския съвет.


Мишел разкритикува продължилата десетилетия липса на финансиране и инвестиции в европейските армии и въпреки че военният производствен капацитет се е увеличил с 50% от началото на пълномащабната инвазия на Русия, е необходимо да се направи още много.

 

"Докато укрепваме отбранителния си капацитет, трябва да гарантираме, че Украйна ще получи това, от което се нуждае на бойното поле. Украинските войници спешно се нуждаят от куршуми, ракети и системи за противовъздушна отбрана, за да контролират небето. Трябва да използваме европейския бюджет, за да закупим военно оборудване за Украйна, и да използваме неочакваните печалби от обездвижените активи на Русия, за да закупим оръжия за Украйна", добави Мишел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама