НОВИНИ


Настимир Ананиев: Не на споразумение с Мартинбожановчета и джуджета. Трябва да довършим съдебната реформа

3 2877 19.03.2024
Настимир Ананиев: Не на споразумение с Мартинбожановчета и джуджета. Трябва да довършим съдебната реформа
Настимир Ананиев БГНЕС

„Били ли са „Осемте джуджета" и групата на Мартин Божанов – Нотариуса един кръг в един момент?", с този въпрос започна участието в „Здравей, България" Настимир Ананиев – зам.-председател на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България".


„При ротацията виждаме едно бавене и странни движения от г-н Борисов. Изглежда като човек в политическа нервна криза. Започвам да се чудя дали всъщност г-н Борисов иска Мария Габриел за премиер", коментира народният представител.



Според него има две възможни обяснения – иска ли г-н Борисов някой друг да е премиер и притеснява ли се той дали ще може да контролира г-жа Габриел? „Борисов иска да сложи настойници като Дончев и Сачева в правителството. По този начин може би цели да си осигури контрол върху Габриел", подозира депутатът.

 

Ананиев изрази съмнение, че ако ГЕРБ искат коалиционно споразумение, няма причина да го крият. „По-важен ли е конгресът на ЕНП от това, което се случва в България? Много е важно да довършим инициативите, които сме започнали – законът за съдебната власт, ВСС, регулаторите и други", припомни той.

 

„Ивайла Бакалова и Веселин Денков потвърдиха това, което миналата седмица чухме и от гръцките бизнесмени. Прокуратурата с помощта на определени медии таргетира и рекетира определени хора. Атаките срещу хора, участвали на летните протести през 2020-та, показва политическа връзка между съдебната система и политическата класа. Това е и усещането на Веселин Денков, който вчера изслушахме", посочи Ананиев.

 

Народният представител е на мнение, че Борислав Сарафов трябва да се оттегли от поста и.ф. главен прокурор, тъй като е замесен във всички тези скандали – Осемте джуджета, SS club-а, Пепи Еврото.

 

„Смущаващо е, че се говори за наличието на папки с доказателства, но никой не ги е виждал, част от тях дори са изчезнали. Ние сме Парламентарна Република и една от задачите на комисията е да изиска тези документи и да ги разгледа. Например, вчера стана ясно, че Ивайла Бакалова е предоставила доказателства на министър Рашков, който я праща да даде показания в ГДБОП. Те правят доклад и го пращат до прокуратурата, но там се губят следите", изрази съмнение Ананиев.



Той е на мнение, че друго притеснително е, че откриваме семейни връзки навсякъде в системата. Тези семейни обвързаности са плъзнали из цялата съдебна система. Не може на всяко ниво да имаш по един роднина. Той настоява, че на законодателно ниво да се открие начин да се спрат тези процеси.

 

„Няма да подпишем коалиционно споразумение с Мартинбожановчета, джуджета и други подобни. Трябва да довършим съдебната реформа", категоричен е народният представител.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама