НОВИНИ


Прокуратурата най-накрая видя длъжностни престъпления в Югозападния университет

1 3609 19.03.2024
Прокуратурата най-накрая видя длъжностни престъпления в Югозападния университет
Югозападен университет "Неофит Рилски" / SWU "Neofit Rilski"/Facebook

Три месеца по-късно Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления в Югозападния университет "Неофит Рилски", съобщиха от обвинението.


Наблюдаващият прокурор след запознаване с материалите от извършена проверка по повод публикации в медии относно корупционни практики в Югозападния университет е преценил, че са налице процесуалните предпоставки за това.В периода 2015 - 2022 г. от длъжностно лице/лица от Югозападния университет "Неофит Рилски" били нарушени и/или не изпълнени служебни задължения и/или превишена властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от което са могли да настъпят немаловажни последици, пишат от прокуратурата.

 

Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР - гр. Благоевград.

 

През януари МОН обяви, че голяма част от учебната документация в Правно-историческия факултет на Югозападния университет се води непрецизно, некоректно, допуснати са редица технически грешки, поправки на заглавия на дисциплини, грешки в хорариума, както в ECTS кредитите по отделните дисциплини. Данните излязоха наяве след проверка, разпоредена от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

 

Повод за проверката станаха сигнали за неправомерно нанесени оценки на студенти без да са положени изпити. От проверените главни книги по специалността "Право" с всички студенти–редовно обучение, записани от 2015 г. до 2018 г., комисията установи 80 случая на нарушения на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист".

 

Оценки без изпит, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити. Това са само част от нарушенията, които бившият преподавател в Югозападния университет доц. Стефан Дечев разкри сам в края на миналата година.

 

"Извъpшeнa пpoвepĸa пo cигнaл oт м. янyapи ycтaнoвилa cepиoзни нepeднocти в Югoзaпaдния yнивepcитeт "Heoфит Pилcĸи" (ЮЗУ) – в глaвнaтa ĸнигa имaлo "ĸopигиpaни" тeĸcтoвe c ĸopeĸтop, липcвaли oцeнĸи, били нaнeceни oцeнĸи oт изпити бeз пoдпиc и oцeнĸи, пoд ĸoитo ce e пoдпиcaл дpyг пpeпoдaвaтeл, a нe тoзи, ĸoйтo вoди yчeбнaтa диcциплинa. Hapyшeниятa били нaд 130, в тoвa чиcлo издaдeни фиĸтивни диплoми", пише пък адв. Даниела Доковска в DeFakto.

 

В началото на март бивши преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград изпратиха отворено писмо до премиера акад. Николай Денков и министъра на образованието проф. Галин Цоков във връзка с "оповестената информация за системни нарушения на Закона за висшето образование (ЗВО), установени при направената наскоро проверка от МОН"."Според официалната информация от МОН, отнасяща се до извършената проверка "на случаен принцип", за ограничен период от време, само в 4 специалности на Правно-историческия факултет на ЮЗУ са документирани 143 нарушения, от които 80 изключително сериозни, тъй като са свързани с неспазване на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Право" и професионалната квалификация "юрист". Сред тези нарушения са неправомерно признати изпити, обучение в съкратени срокове и други в регулираната специалност "Право", а сред проверените студенти е посочена и съпругата на проф. Николай Марин – Мария Димитрова Марина, която е завършила "Право" за 3 години", пише в писмото на преподавателите, изпратено до медиите.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама