НОВИНИ


14-годишна европейска шампионка по кикбокс с номинация за наградите на Фондация "Димитър Бербатов"

0 2768 20.03.2024
14-годишна европейска шампионка по кикбокс с номинация за наградите на Фондация
Дарина Цветкова

Ясни са номинациите за наградите на Фондация "Димитър Бербатов". "Награди за успелите деца на България" - 2023, е 16-ото издание, след старта на Проекта за 2008 г. Сред номинираните в категория "Спорт" е 14-годишната Дарина Цветкова, която е европейски шампион по кикбокс.


"Награди за успелите деца на България" са индивидуални отличия и се дават в три направления - спорт, изкуства и науки.

 

За 2023 г. с лауреатски стипендии ще бъдат наградени общо максимум 9 деца: по три във всяка област на изява и в нея - по едно във всяка възрастова група (от І до ІV клас, от V до VІІІ клас и от ІХ до ХІІ клас). Българчетата от чужбина се номинират и ще бъдат оценявани наравно с децата от училищата в страната, а не в отделна категория.



Сред номинираните в категория "Спорт" е Дарина Цветкова - национален състезател по кикбокс.

 

Във всички състезания през 2023 г. тя заема призови места и печели за България и клуба си максимално възможните 10 индивидуални медала, сред които 8 са златни. Това и носи и общо 450 точки за ранглистата на WAKO и така Дарина оглавява вечната ранглиста на световната организация (ВГ 13-15 г., стил „Пойнт файтинг“, категория до 37 кг) с повече от двойна преднина пред втория в класирането.


.

Сред постиженията ѝ са:

 

1. Първо място, златен медал и титла „европейски шампион“ – стил „Лайт контакт“, категория до 37 кг, ВГ 13-15 г. - Европейско първенство по кикбокс за деца, кадети и юноши – Истанбул (Турция), 25.08-03.09.2023 г.


Първенството е от календара на Световната асоциация на кикбокс организациите (WAKO). Най-престижното международно континентално състезание в него за сезон 2023 г. Дарина завоюва европейската титла в своята категория и в стил „Пойнт файтинг“. Тя спечели убедително всички двубои по пътя към двете титли, като в „Лайт контакт“ финалният двубой бе прекратен преди края на редовното време поради отказване на противника.


2. Първо място – стил „Пойнт файтинг“, категория до 42 кг, ВГ 13-15 г. - VIII Международен турнир по кикбокс "Turkish Open" за Световната купа на WAKO - Истанбул (Турция), 17-21.05.2023 г.
Първенството е от календара на Световната асоциация на кикбокс организациите (WAKO). В осмото издание участваха 2807 състезатели от 42 страни от цял свят. Дарина завоюва първо място и в категорията до 37 кг на „Пойнт файтинг“. Всички двубои са спечелени със значително предимство, а финалът в категория до 42 кг срещу представителката на домакините е прекратен поради явно превъзходство при резултат 10:0 в полза на Дарина.





3. Първо място – стил „Пойнт файтинг“, категория до 46 кг, ВГ 13-15 г. – Международен турнир по кикбокс „Italian World Cup“ за Световната купа на WAKO – Лидо де Йезоло (Италия), 27.09-01.10.2023 г.
Състезанието е от календара на Световната асоциация на кикбокс организациите (WAKO). Провежда се ежегодно с участието на над 1000 състезатели от 44 страни от цял свят. Това е първото участие на Дарина в чувствително по-високата за нейното лично тегло категория - до 46 кг., на състезание от такъв висок ранг и въпреки това тя стана шампион в нея, което и осигурява и място директно в Топ 10 на ранглистата. В категорията до 42 кг тя се класира на трето място.


4. Първо място – стил „Пойнт файтинг“, категория до 42 кг, ВГ 13-15 г. - ХХ Международен турнир "Athens Challenge" за Европейската купа по кикбокс – Атина (Гърция), 28-30.04.2023 г. Състезанието е от календара на Световната асоциация на кикбокс организациите (WAKO). Едно от най-силните ежегодни европейски състезания. Дарина спечели първо място и в категорията до 37 кг – успя да спечели титлите и в двете категории, в които взе участие, като във финалните фази победи в оспорвани двубои традиционно силните представителки на Унгария.


5. Първо място – стил „Пойнт файтинг“, категория до 37 кг, ВГ 13-15 г. - XIII Международен турнир "Karlovac Open" за Европейската купа по кикбокс - Карловац (Хърватия), 10-12.02.2023 г.
Турнирът е от календара на Световната асоциация на кикбокс организациите (WAKO). В категорията до 42 кг Дарина стана трета. В тринадесетото издание участваха над 1400 състезатели от 32 страни от Европа, САЩ и Бразилия. Това беше първото участие за годината на Дарина в състезание от ранглистата, в което печели безапелационно традиционната си категория до 37 кг с победа с явно превъзходство от 10:0 на финала, а при едно от първите си участия в новата за нея категория до 42 кг достигна до бронзов медал.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама