НОВИНИ


Украйна успя да върне две деца от руски плен. "Ройтерс" с разкрития за заплахи от руснаците

0 2512 20.03.2024
Украйна успя да върне две деца от руски плен.

Две момчета на 13 и 15 години и тяхното осиновително семейство са върнати от руски плен, пише губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин на 20 март в канала си в Telegram.


"Още едно украинско семейство най-накрая е на свободна земя", пише Прокудин, предаде "Kyiv Independent".



Прокудин заяви, че сега цялото семейство, включително двете момчета, са в безопасност и под наблюдението на лекари и психотерапевти.

 

Според губернатора през 2024 г. Украйна е успяла да върне 40 деца от руски плен.

 

В разследване на Ройтерс, публикувано на 19 март, Денис Костев, дете от плаката, използвано от руските власти за популяризиране и оправдаване на кампанията им за депортиране на украински деца, казва, че е бил инструктиран и заплашван, за да се подчини.

 

Според украинската национална база данни от февруари 2022 г. насам близо 20 000 украински деца са били идентифицирани като отвлечени от окупираните от Русия територии и изпратени в други контролирани от Русия райони на Украйна, Беларус или в самата Русия. По-малко от 400 от тях са върнати у дома.

 

Костев, тийнейджър-сирак, е отведен от Херсон в окупирания Крим от руските власти през есента на 2022 г. След това той редовно се появява в проруски видеоклипове, които се появяват онлайн, докато е в руски плен.

 

Костев разказва пред "Ройтерс", че е бил инструктиран от руски служители да повтаря опорни точки в подкрепа на депортирането на украински деца от Русия и е бил заплашван с побой, ако се оплаче.



Костев заяви, че е участвал във видеоклиповете, защото се е чувствал уплашен.

 

"Когато животът ти е застрашен, ще направиш всичко, за да се предпазиш", казва той пред "Ройтерс".

 

Агенти от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) също така разпитват Костен за местонахождението на украинските войски и складове за боеприпаси, за които той казва, че не е споделял.

 

Въпреки че получава обещания от руски служители, че ще бъде приет в престижен университет или ще получи други привилегии, Костен казва, че обещанията не са се сбъднали.


Миналата година Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин по обвинения във военни престъпления за насилствено депортиране на стотици деца от Украйна. Русия осъди заповедите като "възмутителни и неприемливи".

 

Киев твърди, че много украински сираци, отведени на контролирана от Русия територия, са били подложени на оркестрирана програма, която да ги накара да приемат идеологията на Кремъл. Москва отрича това.





Трима тийнейджъри-сираци, които са живели с Костев на окупираната от Русия територия, са описали пред "Ройтерс" подобни преживявания, като са били разубеждавани или блокирани да се върнат в Украйна и са били заплашвани с репресии за това, че са нарушили реда.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама