НОВИНИ


Европейските лидери се събират в Брюксел, за да говорят за отбраната ни и помощта за Украйна

4 2418 21.03.2024
Европейските лидери се събират в Брюксел, за да говорят за отбраната ни и помощта за Украйна

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз се събират днес и утре в Брюксел. Европейският съвет ще обсъди днес и утре въпросите за сигурността и отбраната, за военната помощ за Украйна, миграцията, земеделието и разширяването на ЕС. Това посочва в дневния ред на започващото в обедните часове заседание в Брюксел.


Членовете на Европейския съвет са държавните и правителствените ръководители на 27-те държави — членки на ЕС, председателят на Европейския съвет и председателят на Европейската комисия. В разговорите от българска страна ще участва премиерът в оставка акад. Николай Денков.Лидерите от ЕС ще обсъдят продължаващата подкрепа за Украйна и нейния народ в отговор на военната агресия на Русия. В навечерието на срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че доставката на боеприпаси за украинските въоръжени сили е неотложен въпроs, предаде БТА.

 

Той добави, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще продължат разговорите по предложенията за използване на приходите от облагането на запорираното руско имущество в полза на украинската страна, както и за предотвратяване на заобикалянето на наложените срещу Русия санкции.Мишел очаква да се потърси решение как за отбраната да бъдат осигурени повече средства чрез съвместни обществени военни поръчки.

 

Лидерите от ЕС ще обсъдят сигурността и отбраната, включително:

 

- необходимостта Европа да повиши своята отбранителна готовност;
- как да се укрепи европейската отбранителна технологична и индустриална база;
- по-нататъшни стъпки за повишаване на устойчивостта и конкурентоспособността на отбранителната промишленост.

 

Въз основа на представяне от Европейската комисия лидерите от ЕС ще обсъдят и Европейската стратегия за отбранителната промишленост и Европейската инвестиционна програма в областта на отбраната.

 

Предвижда се на заседанието да бъде обсъдена отново обстановката в Близкия изток. Мишел изразява очакване Европейският съвет да обмени мнения по проблемите на европейските земеделци и да се насочи към решителни действия. Председателят на Европейския съвет предлага участниците в срещата да разговарят за бъдещото разширяване на ЕС.

 

Преди срещата Европейската комисия представи предложения за преговорни рамки с Украйна и Молдова, както и за пристъпване към преговори с Босна и Херцеговина. Комисията предложи също промени в европейската селскостопанска политика в отговор на исканията на земеделците.На заседанието си през декември 2023 г. лидерите от ЕС дадоха зелена светлина за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, след като държавите предприемат съответните стъпки, посочени в доклада на Комисията относно разширяването от 8 ноември 2023 г. Лидерите изразиха и готовността си за започване на преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина след като бъде постигнато необходимото съответствие с критериите за членство. За тази цел те приканиха Комисията да докладва на Съвета за напредъка най-късно през март 2024 г.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама