НОВИНИ


ПП-ДБ: Колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Вие сте на ход

27 2691 21.03.2024
ПП-ДБ: Колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Вие сте на ход

"Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход". Това заявяват от "Продължаваме промяната - Деморкатична България" в своя позиция, публикувана в социалните мрежи.


"Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление", заявяват те, но казват на ГЕРБ пряко - "вие сте на ход". 

Ето и цялата позиция на ПП-ДБ:

 

"Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:


1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;


2. Всички решения относно състава на Министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;


3. Всички компромиси са оправдани само дотолкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.


Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението.

 

Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.


Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на Министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.


Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.


Вие сте на ход".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама