НОВИНИ


Ръководителят на Военния комитет на НАТО призова за бърза доставка на значима военна помощ за Украйна

0 2665 21.03.2024
Ръководителят на Военния комитет на НАТО призова за бърза доставка на значима военна помощ за Украйна
Ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер БГНЕС

Ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер призова днес, по време на посещението си в Киев, съюзниците на Украйна да не бъдат песимистично настроени към способностите ѝ да отблъсне руските сили и призова за бърза доставка на значима военна помощ, съобщи Ройтерс.


Адмирал Бауер оглавява делегация на НАТО при първото подобно официално посещение в Украйна от началото на руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г.

 

Украинските войски изпитват дефицит на боеприпаси, най-вече на артилерийски снаряди, и на човешка сила, като отстъпват на източния фронт пред руските сили, посочва Ройтерс.



"Украйна се нуждае от още по-голяма подкрепа. И се нуждае сега. Времето в Украйна не се измерва в дни, седмици или месеци. То се измерва в човешки животи. В страните от НАТО една седмица си е една седмица. В Украйна една седмица е една майка, един баща, едно дете, един приятел, един любим, загубени безвъзвратно", коментира Бауер на конференция по сигурността в Киев.

 

Той похвали стабилността на Украйна и способността й да се приспособи бързо към променящите се в много аспекти тенденции в оръжейната модернизация.



Бауер се срещна и с главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски, като двамата дискутираха настоящата ситуация на бойното поле. Сирски написа в социалната мрежа Facebook, че с Бауер са говорили и за доставките на боеприпаси и на системи за противовъздушна отбрана.

 

С украинския външен министър Дмитро Кулеба нидерландският адмирал е разговарял за изгледите за военно обучение на украински военнослужещи и сътрудничество в областта на отбранителната промишленост, съобщи МВнР на Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама